≡ Menu

Wanita di Jadikan dari Tulang Rusuk Lelaki?

Print Friendly

Dalam sebuah hadis yang sahih yang direkodkan oleh Bukhari dan Muslim, nabi berkata,

“Aku berwasiat kepada kamu supaya menjaga wanita dengan sebaik-baiknya kerana mereka dijadikan daripada tulang rusuk dan sebengkok-bengkok tulang rusuk adalah yang di bahagian teratas. Sekiranya kamu cuba meluruskannya, kamu akan mematahkannya dan sekiranya kamu membiarkannya akan terus bengkok selama-lamanya. Jesteru, berpesan-pesanlah tentang wanita (dengan kebaikan).”

Adakah ayat ini bermaksud bahawa wanita secara umumnya dijadikan oleh Allah daripada tulang rusuk lelaki? Sebenarnya,di dalam A-Quran Allah menyatakan dengan jelas manusia sebenarnya berasal dari nutfah (iaitu air mani yang sedikit) yang bercampur dengan benih wanita, kecuali nabi Adam yang berasal daripada tanah. Berhubung dengan ini dalam surah Al-Haj ayat 5 Allah menjelaskan

“Wahai manusia apabila kamu meragui hari kebangkitan (maka ingatlah) kami menciptamu dari tanah , dan kemudian daripada nutfah.”

Oleh kerana kenyataan Al-Quran berhubung dengan kejadian manusia begitu jelas sekali, hadis tidak dapat mencanggahinya. Jesteru hadis ini, yang menyatakan wanita berasal dari tulang rusuk lelaki, tidak dapat ditafsirkan dari bentuk yang mencanggahi Al-Quran. Sebenarnya, fokus hadis ini bukannya berkenaan asal-usul kejadian wanita sebaliknya berkenaan kepentingan menghormati dan menjaga wanita dengan baik. Jesteru, di dalam kitab Riadus Solihin, Imam Nawawi meletakkan hadis ini di dalam bab ‘Wasiat Untuk Menjaga Kaum Wanita Dengan Baik’.

Di dalam kitab Dalilul Falihin, diriwayatkan bahawa Imam Qurtubi berkata,

“Wanita dicipta dalam batas dan keadaan seperti tulang rusuk,”

dan bukan dicipta dari tulang rusuk. Dalam bentuk kiasan ia bermaksud, tulang rusuk dalam bengkok adalah berbeza daripada tulang yang lain sebagaimana wanita berbeza dari kaum lelaki. Perbezaan ini mempunyai kepentingannya jesteru tulang rusuk tidak boleh dicaci kerana berkeadaan seperti itu kerana tanpanya manusia menghadapi masalah. Begitu juga dengan wanita, tanpanya kehidupan tidak sempurna. Kaum wanita adalah cantik dalam keadaan semulajadinya walaupun dalam aspek-aspek tertentu mereka berbeza dari kaum lelaki. Pihak lelaki perlu menerima wanita dengan sifat semulajadinya dan tidak boleh bersikap keras terhadap mereka. Mereka disuruh menghormati wanita dan bekerjasama bagi mencapai matlamat yang Allah tetapkan. Wanita ada peranannya dan kadang kala peranan itu berbeza daripada kaum lelaki. Perbezaan peranan tidak melambangkan kehinaan.

Berbalik kepad isu berkaitan kejadian kaum hawa daripada tulang rusuk kaum lelaki, sebahagian ulama berpendapat hadis ini membicarakan berkenaan hawa secara khusus. Mengikut pandangan mereka, hawa berasal daripada tulang rusuk Adam. Antara ulama yang berpegang dengan pandangan ini ialah sahabat Abdullah Bin Abbas, Abdullah Bin Mas’ud, Imam Mujahid, Ibnu Al-Munzir, Ibnu Humaid dan ramai lagi. Namun, apabila Al-Quran dirujuk mengenai perkara ini, kita tidak menemui sebarang dalil yang menyokong pandangan ini. Sebagai contoh, berhubung dengan kejadian Hawa, dalam surah An-Nisa’ ayat 1 Allah menjelaskan dengan bermaksud,

“Wahai manusia, bertakwalah kepada Tuhanmu yang mencipta kamu dari diri yang satu (iaitu Adam) dan daripadanya Allah menciptakan isterinya (iaitu Hawa) dan daripada kedua-duanya Allah mengembangbiakkan lelaki dan perempuan yang banyak.”

Dalam ayat ini dan yang seumpamanya kejadian hawa tidak langsung dikaitkan dengan tulang rusuk Nabi Adam.

Sebenarnya, Al-Quran lebih mementingkan supaya kualiti dan maruah wanita dipelihara dan tidak diperkotak-katikkan oleh mana-mana pihak. Dalam islam wanita dan lelaki adalah sama di sisi Allah sebagai hamba-hamba Allah. Sekiranya seorang wanita beriman dan beramal soleh dia diberi ganjaran yang tinggi dan diletakkan di tempat yang tinggi. Dalam surah Al-Imran ayat 195, Allah menyatakan yang bermaksud,

“Sesungguhnya aku tidak mensia-siakan amalan orang yang beramal antara kamu baik dia lelaki ataupun wanita kerana sebahagian kamu adalah keturunan daripada sebahagian yang lain.”

Tambahan daripada itu, Allah tidak pernah menghina ataup un memuliakan makhluk-makhluknya berdasarkan jantinanya. Sebaliknya kemuliaan seseorang adalah berdasarkan ketakwaannya. Berhubung dengan ini, dalam surah Al-Hujurat ayat 13 Allah menjelaskan,

“Sesungguhnya yang paling mulia di kalangan kamu di sisi Allah adalah yang paling bertakwa antara kamu,”

Hal ini adalah utama untuk difahami dan dihayati.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
{ 2 comments… add one }
  • V March 20, 2012, 1:56 am

    Di negara barat, seorang penulis bernama Michael H Hart, mengkaji 100 tokoh tokoh sejarah terkenal di masa lalu di dalam bukunya yang bertajuk “Most Influential Persons in History” dan dia mendapati Nabi Muhammad Salallahualaihiwassalam (S.A.W) lah orang yang paling layak menduduki tempat pertama, setelah beliau mengkaji dari segala segi kebaikan yang ada pada setiap tokoh tersebut. Sekarang tanyakan diri anda sendiri, adakah diri aku ini meragui sabda Nabiku yang di perakui Allah Subhanahuwataala (S.W.T) sebagai rahmat sekelian alam, seorang yang Maksum (di jamin oleh Allah Subhanahuwataala sebagai seorang yang tidak berdosa). Meragui Hadis Nabi, samalah seperti meragui perakuan dan jaminan Allah Subhanahuwataala, sedangkan orang barat juga memperakui kehebatan Nabi Junjungan kita ini. Berhati-hatilah, maut datang tanpa kita sedari, jangan sampai waktunya, hati kita ini masih berdolak-dalik tentang apa yang di perkata kan, Jika jahil, tanyakan sendiri pada Ustaz- Ustazah untuk keterangan lebih lanjut.. Jangan pandai-pandai buat andaian sendiri, buruk padahnya di Akhirat kelak.. Kata-kata ini hanyalah sebagai peringatan, maka beringatlah.. Selamat mencari Ilmu, dan semoga Allah yamg Maha Pemurah serta Maha Penyayang mengurniakan Keampunan, Taufik dan Hidayah kepada anda serta pembaca sekelian.. Terima kasih..

  • L May 14, 2012, 3:01 pm

    Didalam al Quran ada ayat yang tersurat dan tersirat. Yang tersurat boleh saja difahami oleh sesiapa yang membacanya manakala yang tersirat memerlukan seorang yang fakeh untuk menjelaskannya. Nabi Muhammad SAW ialah seorang yang amat fakeh. Ayat “dan daripadanya dia menciptakan isterinya”(ayat tersirat) itu memberi gambaran hawa tercipta dari adam. Maka tidak perlu diperdebatkan atau disangkal tentang wasiat yang nabi sampaikan kerana pegangan seorang muslim ialah Al Quran dan Sunnah.

Leave a Comment

CommentLuv badge

Next post:

Previous post: