Suami Hebat, Suami Penyabar

by admin on April 3, 2012

Suami penyabar bukan sahaja menaikkan nilai wibawanya di hati isteri bahkan di pandangan Allah SWT jua.

Rasulullah SAW Mencontohkan Sifat Sabar Terhadap Isteri

Di dalam buku Purnama Madinah karya Ibn Saad, Bandung , Mizan 1997, muka surat 173, ada tercatat sebuah hadis yang berbunyi, Umar pernah berkata,

“Ya Rasul, mahukah engkau mendengar aduan saya? Kami kaum Quraisy biasa menguasai isteri kami. Kemudian kami pindah ke sebuah masyarakat (Madinah) di mana lelaki tunduk diam pada isteri mereka. Kemudian kaum perempuan kami meniru perilaku perempuan Ansar ini. Suatu hari saya menegur isteri saya dan dia menjawab balas. Saya tidak menyukai perilaku seperti itu. Dan dia berkata, ‘Apakah kanda tidak menyukai dinda menjawab? Demi Allah, para isteri Rasullullah menjawab balas baginda. Sebahagian mereka mendiamkan baginda sepanjang hari sampai malam.’ Saya (Umar) lalu berkata, ‘Dia rugi. Apakah dia merasa aman dari kemurkaan Allah kerana kemarahan Rasulnya sehingga dia mendapat hukuman?’” Nabi tersenyum dan tidak menjawab aduan daripada Sayidina Umar itu. (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Rasulullah SAW tidak mengiyakan ataupun menidakkan perkataan Umar. Isteri juga mempunyai suara dan pendapat yang harus didengari suami. (Cuma perbincangannya haruslah dengan hikmah). Al-Hafizh Ibnu Hajar berkata, “Dari hadis tersebut dapat diambil pelajaran bahawa terlalu keras terhadap isteri bukanlah sikap yang terpuji. Sebab, Rasulullah SAW sendiri meniru sikap orang Ansar dalam memperlakukan wanita mereka dan meninggalkan sikap kaum baginda sendiri.”

Umar Mencontohi Kesabaran Rasulullah SAW Terhadap Leteran Isteri

Seorang lelaki datang ke rumah Umar bagi mengadu perihal isterinya yang suka berleter. Tatkala sampai, dia mendengar Umar sedang dileteri isterinya. Umar tidak menjawab sepatah pun. Lelaki itu beredar sambil berkata, “Kalau beginilah keadaan Umar, seorang Amirul Mukminin yang selalu keras dan tegas, maka bagaimana pula dengan aku?”

Selepas itu Umar keluar dari rumahnya lalu terlihat lelaki tadi beredar. Umar memanggilnya dan bertanya tujuan kedatangannya. Lelaki itu berkata, “Wahai Amirulmukminin,tujuan kedatanganku adalah untuk mengadu berkenaan perangai buruk isteriku yang suka berleter. Tadi aku baru sahaja mendengar isterimu juga begitu. Lalu aku berkata kepada diriku, kalau begini keadaan Amirulmukminin dengan isterinya, maka bagaimana dengan aku?”

Umarpun berkata kepadanya, “Wahai saudaraku! Sesungguhnya aku bersabar mendengar leterannya kerana dia mempunyai hak ke atasku. Sesungguhnya dia memasak makanan untukku, mengadun roti untukku, membasuh pakaianku dan menyusui anakku, padahal semua itu tidak diwajibkan ke atasnya. Dia juga menenangkan hatiku daripada melakukan perbuatan yang haram (zina). Sebab itulah aku bersabar dengan kerenahnya.”

Lelaki itu menjawab, “Wahai Amirulmukminin, demikian jugalah isteriku.”

Umar berkata, “Maka bersabarlah wahai saudaraku. Sesungguhnya kerenahnya tidak lama. Hanya seketika sahaja.”

Rasulullah SAW sendiri telah mengingatkan,

“Janganlah seseorang yang beriman (lelaki) membenci seorang (isterinya yang) beriman (perempuan), kerana walaupun ada satu perangainya yang lelaki itu tidak suka, tetapi (tentu) ada lain perangainya yang dia suka.”(Riwayat Muslim dan Ahmad)

 

Sumber: http://sebarkanbahagia.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 6 comments… read them below or add one }

Jamiraq April 4, 2012 at 10:43 am

Astaghfirullah… ternyata selama ini saya salah… saya selalu marah besar setiap istri saya menjawab kata-kata saya…

Reply

tawar April 11, 2012 at 11:46 am

Rasanya isteri Saidina Umar hanya berleter pada perkara yang hak tetapi kalau isteri tiap tiap hari berleter hanya di atas perkara yang kecil , bagaimana ye ?

Reply

anisya zawani April 12, 2012 at 5:19 pm

dia seorang yang hebat

Reply

Pia Sophia April 19, 2012 at 7:13 pm

Mungkin ada byk perbezaan antara BERLETER dan bercakap tanpa henti2..mengomel brgkali..mengulang2 cakap sesuatu perkara yg sama??? Berleter selalu nyer dgn suara yg sengaja ditinggikn utk menarik perhatian…walau bgmana pun utk mengelak Isteri berleter atau mengomel , Ada baik para SUAMI selami apa perkara yg dileterkan dan cuba fahami keletihan nya memberitahu berulang2….Berleter itu LETIH sbnr nya…

Reply

azamy May 9, 2012 at 10:05 pm

Nampaknya…sya yang banyak mengomel…. isteri banyak diam… ehe

Reply

melati putih May 31, 2012 at 9:20 pm

jujur sy ckap sy x suka berleter. jika ada perlakuan suami yg sy x suka sy ckp terus terang. kalau suami masih x berubah sikap, sy pendam ja dlm hati.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: