≡ Menu

Solat Menggugurkan Dosa

Print Friendly

Sabda Rasulullah SAW: “Solat itu tiang agama, barangsiapa yang mengerjakannya maka ia menegakkan agamanya dan barangsiapa yang meninggalkannya ia meruntuhkan agamanya”. [Riwayat Al-Bakhari dan Muslim]

Daripada hadis yang dibacakan tadi, dapatlah kita fahami bahawa orang yang benar-benar beriman kepada allah dan hari akhirat akan merasa bahawa solat itu adalah satu perkara yang mudah dan senang sekali untuk dikerjakan, berbanding dengan sikap orang-orang yang berjiwa kotor serta keji, yang mana akan merasakan begitu sukar dan amat susah sekali untuk melakukan ibadat solat, seolah-olah ibadat solat itu menjadi beban kepada kehidupan mereka. (sumber)

Hazrat Abu Zar R.A berkata, “Suatu ketika Rasululullah S.A.W keluar pada musim sejuk semasa daun-daun gugur, lantas Baginda S.A.W memegang dahan dari sebatang pokok maka daun-daun tersebut mulai gugur dengan lebat dari dahan tersebut.

Baginda S.A.W bersabda, “Wahai Abu Zar.”

Saya menyahut, “Saya ya Rasululullah.”

Kemudian Baginda S.A.W bersabda, “Apabila seseorang Islam menunaikan solah untuk mendapatkan keredhaan Allah S.W.T, dosanya gugur seperti gugurnya daun-daun ini dari pokok,” (Hadith riwayat Imam Ahmad)

Keterangan:

Pada musim sejuk banyak sekali daun yang gugur sehingga kadang-kadang tiada sehelai daun pun yang tertinggal pada sesetengah pohon. Inilah yang merupakan mafhum daripada sabdaan Nabi S.A.W iaitu solah yang dilaksanakan dengan ikhlas akan menghapuskan semua dosa sehingga tidak ada satu dosa pun yang tertinggal. Walaubagaimanapun, satu perkara perlu diberi perhatian iaitu rumusan daripada kajian yang mendalam daripada para alim ulama berdasarkan Al-Quran dan hadith menyatakan bahawa hanya dosa kecil sahaja yang akan terampun melalui solah dan amalan-amalan kebaikan yang lain. Dosa besar tidak terampun tanpa bertaubat. Oleh itu, disamping mengerjakan solah, kita hendaklah juga mengambil berat untuk bertaubat dan beristighfar dan janganlah mencuaikan perkara ini. Lainlah jika Allah S.W.T mengampun dosa besar seseorang dengan limpah rahmatNya.

dari: http://www.mukmin.com.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
{ 3 comments… add one }
  • chuityche March 28, 2012, 12:11 pm

    subnaallah ya allah lindungi dan jgalah kami smua umat muslim agar slalu dalam jalanMu amin

  • Iskandar December 1, 2012, 3:21 pm

    Ampunilah hambamu ya Allah…. Semoga Allah menaikan derajat orang-orang yg telah menyampaikan pesan Mu ya Allah….

Leave a Comment

CommentLuv badge

Next post:

Previous post: