≡ Menu

Kehebatan Rasulullah Di Akui Orientalis Barat

Print Friendly

Indahnya Dhuha Itu #1ANTARA tanda penghormatan dan rasa kecintaan kepada Rasulullah SAW ialah melalui membaca selawat. Semakin banyak selawat dilafaz semakin besar fadilat dan ganjaran pahalanya di sisi Allah SWT. Kita seharusnya selalu membaca selawat dan jangan menunggu ketika tibanya musim Maulidur Rasul barulah hendak mempergiatkan bacaan itu.

Sebenarnya, bukan manusia mukmin saja yang rindu dan cintakan Rasulullah SAW, kerana jika rajin menyusuri sirah Baginda akan terpahat satu kisah yang sebenarnya patut kita semat di dalam hati sebagai penghayatan.

Diceritakan oleh Jabir bin Abdullah, katanya,

“Dulu, masjid menggunakan atap dari pelepah kurma. Apabila berkhutbah, Baginda Rasulullah SAW berdiri berdekatan salah satu pelepah itu. Apabila dibina sebuah mimbar untuknya, Baginda selalu berdiri di atasnya. Kami mendengar tangisan dari pelepah itu seperti unta bunting, sehingga Rasulullah SAW datang mendekatinya lalu mengelus pelepah itu, kemudian pelepah itu terdiam.” (Riwayat Bukhari)

Baginda Rasulullah SAW berpindah ke mimbar yang baru dibina itu adalah hasil pandangan sahabat, memandang semakin ramainya jemaah. Jadi, berdasarkan kisah itu, dapat kita tafsirkan betapa Rasulullah SAW menjadi manusia yang sentiasa dirindu seluruh makhluk Allah kerana Baginda pembawa rahmat.

Kejadian yang dapat disaksikan oleh sahabat Baginda membuktikan kenabian Rasulullah SAW dan hal itu memperkukuhkan iman dan takwa dalam kalangan mereka. Aisyah pernah menceritakan bahawa Rasulullah SAW pernah berada di tengah-tengah sekelompok kaum Muhajirin dan Ansar. Lalu datang seekor unta dan bersujud kepada Baginda, maka berkatalah sahabat, ‘Wahai Rasulullah SAW, binatang dan pohon bersujud kepadamu, maka kami adalah lebih sepatutnya bersujud kepadamu.’

Lantas Rasulullah SAW segera menjawab,

“Sembahlah Tuhanmu dan muliakanlah saudaramu. Sekiranya saya menyuruh seseorang untuk bersujud kepada orang lain, nescaya saya menyuruh wanita bersujud kepada suaminya. Dan sekiranya saya menyuruhnya (wanita) berpindah dari gunung kuning ke gunung hitam dan dari gunung hitam ke gunung putih, maka tidaklah patut baginya untuk melaksanakannya.” (Riwayat Ahmad)

Di sini, ada beberapa aspek yang diajarkan Rasulullah SAW kepada kita semua. Satu, kita tidak boleh menyembah atau sujud selain daripada Allah SWT. Keduanya ialah Rasulullah SAW ada juga menyelitkan unsur pengajaran kepada kaum wanita supaya taat dan patuh kepada suami. Dua aspek itu digabung dan inilah kelebihan Rasulullah SAW apabila mendidik sahabat.

Selain itu, Baginda Rasulullah SAW melalui dialognya dengan sahabat ada menekankan perkara habbluminnas (hubungan semasa insan). Baginda meminta kita agar bersikap memuliakan saudara seagama kita. Tetapi seandainya kita secara jujur meneropong situasi semasa yang terjadi dalam kalangan mukmin, maka bertanyalah kita, apakah suruhan Baginda itu kita patuhi ?

Yang banyak berlaku ialah saling menghina, dengki-mendengki, fitnah-memfitnah dan seribu satu macam perangai mazmumah (keji) yang dilakukan. Sepatutnya kita sentiasa ingat akan apa yang Allah pesan,

“Apa yang diberikan Rasul kepadamu maka terimalah ia. Dan apa yang dilarangnya bagimu, maka tinggalkanlah dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah sangat keras hukuman-Nya.” (Surah al-Hasyr ayat 7)

Sebenarnya, keunggulan Rasulullah SAW terus menerus mencatat reputasi terhebat dalam sejarah peradaban manusia. Jika sebelum ini, kita hayati sendiri bagaimana haiwan dan pokok pun hormat dan cintakan Baginda dan hal seperti itu adalah mukjizat yang Allah SWT kurniakan kepada Baginda sebagai bukti kerasulannya. Malah dalam kalangan bukan Islam di dunia Barat pun turut memperakui kehebatan Baginda.

Misalnya, tokoh legenda Perancis yang tersohor, Napoleon Bonaparte. Dia walaupun bukan seorang Islam, namun dia pernah berkata, “Saya tabik kepada manusia agung ini. Saya tabik hormat kerana keagungan akal dan hatinya.”

Tentu sekali pandangan peribadi Napoleon itu jarang kita temui, kerana laporan benar dan jujur mengenai Rasulullah SAW sentiasa saja ‘terlipat dan tersembunyi’. Malah jika boleh, luahan jujur orang-rang Barat yang bukan Islam mengenai kehebatan Nabi kita akan cuba disorok sedalam-dalam agar tidak kelihatan.

Baiklah, kita ambil satu lagi pandangan ikhlas seorang ilmuwan dari Itali, Prof Laura Vecccia Vaglieri yang lebih terkenal sebagai seorang orientalis banyak menghasilkan artikel mengenai Islam. Katanya, “Semasa menyeru manusia supaya menyembah Allah yang Maha Esa, Muhammad tidak pernah menggunakan pendekatan yang menghalang manusia daripada berfikir mengenai kebenaran. Beliau tidak menggunakan pendekatan sihir yang memukau penglihatan, tidak juga menyeru dengan menggunakan ancaman serta ugutan. Apakah yang beliau lakukan? Beliau menyuruh mereka supaya menggunakan akal dan bertafakur mengenai kejadian alam dan rahsia kejadiannya. Dalam bahasa mudah, dia menyuruh manusia membaca ‘Buku Alam’ dan berfikir mengenainya supaya dengannya manusia yakin ada kewujudan Illahi.”

Begitulah panjang lebarnya cetusan tokoh Barat itu dalam memperkatakan tentang keunggulan Rasulullah SAW. Tetapi mengapakah pada masa ini mereka tidak membaca dan mengambil peduli apa yang tokoh-tokoh mereka pernah katakan itu hinggakan tercetus Islamofobia dengan sengaja mewujudkan bentuk provokasi sentimen agama yang sempit dan tidak bertamadun.

Masih banyak lagi tokoh-tokoh Barat yang bukan Islam yang mengakui kelebihan agama Islam dan mereka mengangkat imej Nabi SAW di puncak tinta kajian mereka.

Michael H Hart seorang sejarawan, pakar matematik dan ahli astronomi terkemuka di Barat meletakkan nama Nabi kita pada kedudukan teratas dalam kalangan 100 orang tokoh dikagumi.

Inilah semua menjadi bahan bukti yang mempamerkan kepada kita Rasulullah SAW sejak zaman hayat Baginda begitu dimuliakan, dihormati, dirindu dan dicintai sahabat, kaum muslim malah segala makhluk di muka bumi ini turut merasainya.

Oleh demikian, marilah kita mempertajamkan rasa cinta terhadap Baginda bukan hanya sekadar berselawat saja, tetapi mengikuti setiap apa sunnah Baginda agar kehidupan dunia menjadi sejahtera dan akhirat dilimpahi bahagia.

 

Sumber: http://epondok.wordpress.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
{ 8 comments… add one }
 • Muzani May 2, 2012, 9:18 pm

  As’kum, kepada semua umat manusia adakah kita percaya perkara ini. Sesungguhnya orang yang mempergunakan Nama Nabi Mohamad kepada keburukkan. Takut orang percaya itu akan dilaknat. Kita terlalu banggakan cendikiawan barat tapi kita lupa Nabi Mohamad adalah manusia pilihan Allah.

  • adham.ammran June 28, 2012, 5:44 pm

   Assalamualaikum..saudara Muzani nampaknya tidak faham dengan isi kandungan artikel ini.untuk memudahkan saudara memahami tujuan artikel ini, saudara baca dan fahami serta dalami perenggan terakhir artikel ini …>>>
   “Oleh demikian, marilah kita mempertajamkan rasa cinta terhadap Baginda bukan hanya sekadar berselawat saja, tetapi mengikuti setiap apa sunnah Baginda agar kehidupan dunia menjadi sejahtera dan akhirat dilimpahi bahagia.”

   p/s ; Budak sekolah dengan mudah memahaminya..
   Ejaan ‘Mohamad’ sudah sangat terang mencerminkan tahap pemikiran saudara..

  • deny December 14, 2015, 3:42 am

   aduh…kamu tak paham isi artikel inilah….hmmmm…sngt disayangkan

 • Shinji August 31, 2012, 3:29 pm

  Dari tiada menjadi ada,memberi kenikmatan tiada henti dan kesudahan.Terima kasih syukur kami kepada mu ya Allah.Hadirnya nabi junjungan besar Muhammad SAW menyinari cahaya kebenaran disaat gelap dosa menutup akal.Terima kasih kami untuk mu kerana ajaran dan tingkah laku mu menjadi contoh untuk kami bersatu…assalamuailaikum

 • Pramudya djahran September 17, 2012, 12:54 am

  islam itu mudah saja, Allah tidak mempersulit kita,yang utama adalah mengerjakan perintah nya seperti sholat dan puasa ,Dan meninggalkan larangannya , ada sebagian orang hanya selawat kepada nabi saja ,sholatnya tidak ada. kalau kita pengikut nabi muhammad SAW kita harus mengikuti sunnah nya . mengikuti cara2 nabi muhammad SAW . itu yang tepat . jadi kesimpulannya adalah islam itu perlu kita pelajari supaya kita tidak berdasarkan orang tua/nenek moyang kita yang sedikit sekali ilmu agamanya supaya kita tidak tersesat .

 • Izdihar February 3, 2013, 7:09 pm

  artikel ini adalah btujuan utk kite mengenali nabi muhammad saw itu siapa, dan bagaimana org bukan islam juga boleh menyanjungi nabi muhammad saw itu dgn hya mgkaji cara pemikiran, kepimpinan, ahlak, keperibadian dan sebagai nya oleh nabi muhammad saw itu..sesungguhnya nabi muhammad saw adalah manusia yang paling sempurna di bumi ini yang pernah allah swt jadikan…

 • obersan January 13, 2014, 8:28 am

  Org yg bukan islam mengkaji tentang islam, mengkaji tentang Rasul,mengakui kehebatan rasul,,, kite sebagai umatnya seharusnya lebih mgkaji dr mereka..dikalangan mereka ade yg mgkaji dan meluahkan secara jujur tentang kehebatan Rasulullah..tp ade yg mgkaji untuk tujuan memalsukan fakta supaya umat Muhammad yg membaca terpesong…

Leave a Comment

CommentLuv badge

Next post:

Previous post: