≡ Menu

Petua Imam Ghazali Mencari Lailatul Qadar

Print Friendly

Tanda Tanda Malam Lailatul Qadar

Pesan junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W adalah malam qadar berlaku pada satu malam daripada 10 malam terakhir (hari ganjil) bulan ramadhan.

Petua oleh Imam Ghazali dan lain-lain ulama untuk cari mencari malam Lailatul Qadar

Jika awal ramadhan jatuh pada hari:

I) Ahad atau rabu malam qadar dijangka berlaku pada malam 29 ramadhan

II) Isnin – malam qadar dijangka berlaku pada malam 21 ramadhan;

III) Selasa atau jumaat – malam qadar dijangka berlaku pada malam 27 ramadhan;

IV) Khamis- malam qadar dijangka berlaku pada malam 25 ramadhan;

V) Sabtu- malam qadar dijangka berlaku pada malam 23 ramadhan

Kata sheikh abu hassan bahawa mula dia baligh, dia sentiasa dapat menghidupkan lailatul qadar pada malam yang tepat mengikut petua diatas. Walau bagaimanapun, janganlah ibadat pada malam ini sahaja, carilah malam qadar pada malam-malam ganjil yang lain juga.

Tanda malam qadar ialah :

 1. Malam itu tenang, tidak dingin dan tidak panas;
 2. Siangnya cahaya matahari warnanya pucat;
 3. Pada malam itu malaikat jibril akan menyalami orang yang beribadat pada malam itu dan tandanya ialah kita tiba-tiba rasa sangat sayu dan kemudiannya menangis teresak-esak secara tiba-tiba.

Marilah kita beramai-ramai memeriahkan suasana 10 malam terakhir ramadhan dengan beribadat kepada allah swt dengan ikhlas dan penuh keimanan, mudah-mudahan kita dapat kurniaan allah yang kelebihannya pahalanya melebihi – 1000 bulan atau 83 tahun umur kita.

 

Sumber: http://syedsallehalattas.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
{ 5 comments… add one }
 • rosni.yassin August 2, 2012, 4:52 pm

  Assalamualaikum WrWbkt…sya ingin bertanya…pd hari yg ke 7 puasa..waktu solat ishak berjemaah…dari awal solat..sya da merasakan kesaduan..dan tak henti menangis..sya coba control..sebab sya malu,nanti jemaah kanan-kiri- fikir sya buat2…dan setiap bacaan imam membuat kan lagi sya tak tertahan2..sampai kan maaf kata air hidung turut mengalir..sedangkan sya lagi berdiri-..dan tangisan tampa henti sampai menjalani terawe…memang sampai teresak2.sya tak berani angkat muka bersalaman dgn jemaah2 lain..kerana tk mahu menunjukkan sya baru menangis..dan ia berlaku lagi pd puasa yg 11…sampai mata sya bengkak..macam baru habis kesedihan.sesuatu…Hanya Allah Yg Maha Tahu….Apa kah mana nya ?Mohon di terangkan..Dan Alhamdulillah…malahan setiap Ramadhan…yg sememang nya sangat2 saya nantikan..Wassalam..Terima Kasih..

  • Mat August 8, 2012, 4:44 pm

   @ rosni ; Saya bukan yag arif untuk hal sedemikian , cuma sekadar pendapat.

   Sdr mengalaminya kerana sebelum Ramadhan, sdr telh menanam nekad bahawa Ramadhan yg datang ini akan sdr penuhi dengan yg terbaik sekali.Sdr memberi tumpuan jitu ketika Imam membca Ayat Al Quran dan sesungguhnya al Quran itu adalah penawar ..

 • Adul Hasamoh August 4, 2012, 1:56 pm

  Good websideforeverybodyreading this word.

Leave a Comment

CommentLuv badge

Next post:

Previous post: