≡ Menu

Koleksi Doa Di Murahkan Rezeki Di Kala Kesempitan

Print Friendly

“Dan tiadalah sesuatu pun daripada makhluk-makhluk yang bergerak di bumi melainkan Allah jualah yang menanggung rezekinya dan mengetahui tempat kediamannya dan tempat ia disimpan. Semua itu tersurat di dalam kitab (Loh Mahfuz) yang nyata (kepada malaikat-malaikat) yang berkenaan.” – (Surah Hud:6)

Menurut Hadis riwayat al-Hakim dan al-Tirmizi daripada Zaid bin Aslam r.a, beberapa orang sahabat Nabi daripada keluarga al-Asy’ariyyin yang baru sampai daripada perjalanan berhijrah merasa lapar. Mereka mengutuskan seorang dari kalangan mereka untuk mendapatkan makanan daripada Nabi S.A.W.

Apabila para utusan kaum tersebut tiba di rumah baginda Rasulullah S.A.W, beliau mendengar baginda Rasulullah S.A.W membacakan ayat ke-6 daripada surah Hud ini. Utusan tersebut pulang semula kepada keluarganya dan tidak jadi meminta makanan daripada Rasulullah kerana berasa yakin dengan doa yang dibaca oleh Rasulullah.

Setibanya beliau kepada kaum keluarganya tanpa diketahui kaum keluarganya , datanglah dua orang lelaki membawa roti dan daging untuk mereka. Walaupun mereka telah menikmati makanan tersebut sepuas-puasnya masih banyak lagi baki yang tnggal. Akhirnya mereka meminta agar diberikan kepada Rasulullah S.A.W untuk diagihkan kepada orang lain yang memerlukan makanan.

Selepas itu mereka bertemu dengan Nabi dan mengucapkan terima kasih. Rasulullah S.A.W menafikan penghantaran makanan itu.

Sahabat yang merupakan utusan keluarga tersebut akhirnya membuat pengakuan yang dia tidak meminta makanan daripada Nabi Muhammad S.A.W. Rasulullah S.A.W kemudiannya menyatakan itulah dia rezeki Allah yang Allah janjikan buat makhluk-Nya. (Tafsir al-Qurtubi, al-Durrul Manthur, tafsir ayat ke-6 surah Hud)

Alhamdulillah, maka marilah sama-sama kita amalkan doa ini dan jadikanlah ia doa amalan harian agar kita sentiasa dilimpahi rezeki Allah S.W.T terutama ketika kesempitan. Tetapi perlu juga ingat bahawa doa semata-mata tanpa usaha dan tawakal adalah tidak berguna. Wallahualam.

 

Sumber: http://www.iluvislam.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
{ 3 comments… add one }
 • oloan pohan May 20, 2012, 11:45 pm

  ass.w.w
  islam itu indah……!!!!!!!!
  Jikalau beriman dan berakal ………!!!!!!!!
  Islam itu indah …..!!!!!!!!!!!
  Jikalau membaca dan memahami isi kitab sucinya (al quran )
  aku adalah hamba ALLAH ……. sampai saat ini aku belajar apa yang kulihat kudengar dan kurasakan yg tlah diturunkan ALLAH padaku ……..!!!!!!
  Aku harus menerima apa yg tlah diturunkan dimuka bumi ini …..!!!!!
  Jahudi ,lediy gaga, manusia kafir atau setan dll sejenis …………
  aku harus menerima kedatangannya dan harus kuhadapi dengan iman dan taqwa kepada ALLAH …
  Karena mereka semua itu adalah ciptaan ALLAH ………
  mereka diciptakan untuk menggoda orang2 beriman dan ALLAH tidak akan berhenti menciptakan mereka selagi ALLAH juga menciptakan orang2 beriman ……
  Bersyukurlah bagi orang2 yg merasa dirinya beriman dengan kedatangan mereka2 …
  Karna ALLAH sayang sama orang2 beriman maka ujian2 itu didatangi dihadapan orang2 beriman …..
  ALLAH MAHA TAU …. ALLAH MAHA CIPTA …. ALLAH MAHA DENGAR …..
  Semoga engkau memberikan ketabahan padaku …. Semoga engkau memberikan akal padaku untuk m
  engingatmu dan menyembahmu ……amin !!!!!!
  Semoga bermanfaat bagi hamba2 ALLAH …. belajar sabar lebih baik dari pada kekerasan ….
  Semoga islam itu diabadikan kesabaran dan ketabahan dari pada kekerasan ….!!!!
  …………… Wassalam ……………

 • man May 21, 2012, 9:40 pm

  Sedar maupun tidak ,ramai Orang Melayu meletakan usaha paling utama manakala doa dan tawakal hanya seiring dengan ajaran agama.Apabila usaha yg dilakukan tidak membuahkan hasil maka disarankan agar di lipatgandakan lagi usaha dan memperbaiki apa apa kelemahan yg dikenalpasti ; jarang yang menyatakan agar diperbanyakkan doa dan bayak bertawakal…

 • Mimie December 15, 2015, 10:43 am

  Subhanallah…sy setuju…bukan usaha lebih utama…tapi doa dan tawakkal lebih utama…kerana saya dah merasa keajaiban doa, zikir dan tawakal…Alhamdulillah…rezeki Allah itu luas. walau bukan dgn duit.

Leave a Comment

CommentLuv badge

Next post:

Previous post: