Khasiat Madu Mengikut Al-Quran

by admin on March 8, 2012

Beberapa kajian telah diusahakan yang tertumpu kepada bahan-bahan daripada tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan. Begitu juga dengan madu lebah karena dalam al-Quran sendiri telah menggariskan berbagai pengajaran dan maklumat penjagaan diri daripada berbagai penyakit, maupun kesehatan jasad atau rohani agar kita dapat mengerjakan segala perintah Allah dengan teratur.

Firman Allah dalam surah an-Nahl:

“Kemudian makanlah daripada setiap macam buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan. Daripada perut lebah itu keluar minuman madu yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat obat menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda kebesaran Tuhan bagi orang yang memikirkan.” (Surah An-NAhl: 69)

Rasulullaah SAW, bersabda :

“Ambillah / pergunakanlah olehmu sekalian akan dua ubat penyembuh iaitu madu dan al-Qur’an.” (Hadis riwayat Ibnu Majah)

Dari hadis tersebut ternyata madu mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan nilai-nilai utama dalam ilmu kesehatan, yang mempunyai zat-zat besi dan vitamin yang kuat. Di samping itu madu juga dianggap penting kerana memenuhi keperluan tubuh dan cepat memberi tenaga.

Mereka yang mengetahui akan khasiat madu akan menggunakannya secara rutin, hal ini bukan hanya teori tetapi telah dibuktikan daripada beberapa kajian yang telah dilakukan di mana jika diamalkan setiap hari akan mencegah daripada berbagai penyakit dan memberi tenaga yang cukup.

Dalam al-Qur’an, hadis-hadis yang disebutkan dan amalan perubatan tradisional, madu mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. Adalah menjadi suatu amalan yang baik menjadikan madu sebagai obat dan penjaga kesehatan.

 

Sumber: http://azzahracomunity.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 3 comments… read them below or add one }

Siti Shahariah March 13, 2012 at 4:18 pm

Just sharing.

Madu yang dicampur dgn cuka apple dan dicampur dengan air masak boleh diminum waktu pagi untuk menurunkan berat badan. Wallahualam.

Reply

Anie Rokhani Arafah March 15, 2012 at 9:43 pm

kasiat madu mencegah segala macam penyakit dan mengobati segala macam penyakit kecuali maut.wsl

Reply

Nr Azmi December 10, 2012 at 3:02 pm

Assalamualaikum & selamat sejahtera kepada semua. Bercakap tentang khasiat madu ini memang banyak kebaikan & khasiatnya. Sebagai contohnya saya sendiri telah terkena penyakit sembelit (sukar untuk membuangkan najis) yang mana boleh jadi kepada penyakit buasir. Tapi apabila saya mencubanya sendiri dengan meminum madu sambil bermohon kepada Allah agar penyakit saya cepat sembuh. Alhamdulilah dengan kuasa Allah penyakit saya dah beransur pulih. Masyallah kuasa Allah memang tiada tandingan. Alhamdulilah. – Peristiwa ini berlaku pada 9 Disember 2012.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: