≡ Menu

Kejadian Bumi Di Dalam AL-Quran

Print Friendly
Zakaria Awang Soh menulis berhubung dengan asal mula alam semesta ini bermula daripada satu bahan yang tunggal dan homogen iaitu sama dengan bahan kamilan padu yang dinyatakan dalam Surah Al-Anbiya ayat 30. bahan ini mempunyai keamatan yang amat tinggi dan tidak terhingga. Asimov [1982] menyatakan: “ pada tahun 1927, ahli matematik Belgium Abbe Georges Edouard Lemaitremenyarankan bahawa semua jirim asalnya datang daripada satu telur cosmos yang mempunyai kepadatan yang amat sangat, yang meledak dan melahirkan alam semesta yang kita ketahui pada hari ini.
Teori Big Bang ini tidak dipersetujui oleh ramai saintis. Mereka mempersoalkan jika ada letupan mesti ada kesan radiasinya?. Pada tahun 1992, NASA telah melancarkan sensor yang sangat peka COBE ke ruang angkasa bertujuan mencari kesan tersebut dan ia berjaya menangkap beberapa gambar bukti bahawa wujudnya ksan radiasi tersebut dan telah menafikan teori-teori sebelum ini. Penemuan terbaru ini merupakan penjelasan secara ilmiah bagi fakta bahawa alam semesta ini terjadi dari asal ketiadaan. Fakta yang baru ditemui ini sebenarnya telah dikhabarkan kepada kita 1400 tahun lampau di dalam Al-Quran. Jawapan tepat hanya pada Pencipta-Nya iaitu Allah.“ Dan tidakkah orang kafir itu memikirkan dan mempercayai bahawa sesungguhnya langit dan bumi itu pada asal mulanya bercantum [sebagai benda yang satu], lalu kami pisahkan antara keduanya?. Dan kami jadikan dari air tiap-tiap benda yang hidup. Maka mengapa mereka tidak mahu beriman?”. Al-Quran 21:30 (Surah Al-Anbiya)

“[Ingatlah] pada hari Kami menggulung langit seperti menggulung lembaran kertas. Sebagaimana Kami memulai penciptaan pertama, begitulah kami akan ulangi wujudnya lagi; sebagai satu janji yang ditanggung oleh kami, sesungguhnya Kami tetap melaksanakannya.”Surah Al-Anbiya’ ayat 104.

“Aku tidak menghadirkan mereka untuk menyaksikan penciptaan langit dan bumi dan tidak pula penciptaan diri mereka, dan tidaklah Aku mengambil orang-orang sesat itu sebagai pembantu.” Surah Al-Kahfi ayat 51

ALAM SEMESTA MENURUT QURAN

Quran secara explicit menyatakan bahawa alam semesta ini dijadikan oleh Allah Taala. Ayat Quran Surah Al-Sajdah ayat 4 menyebut:

“ Allah Tuhan yang menciptakan langit dan bumi serta segala yang ada di antara keduanya dalam enam masa, kemudian Dia bersemayam di atas Arasy”.

Konsep hari yang disebut dalam ayat di atas sebanyak enam tidak merujuk kepada hari seperti yang difahami oleh kita pada hari ini. Ia merujuk kepada hari yang sesuai dengan masa mula alam ini terjadi dan berakhir dalam ketentuannya yan tersendiri. Hal ini dijelaskan oleh Syeikh Fadhlalla Haeri seperti berikut: “ Yawn is a day, a day is a sequence in time that has a beginning and an end and has it own particular characteristics. A day from the Quranic point of view is a period of a different states. The morning is different from the afternoon and the beginning is different from the end.”

S.A. Mabud menegaskan bahawa konsep enam hari [sittati ayyam] yang di sebut dalam ayat di atas merujuk kepada hari dan masa di sisi Allah Taala, bukannya seperti fahaman kita hari ini. Ia boleh jadi lama dan boleh jadi singkat.

Benarlah ketika Allah menyebut dalam firman-Nya. “ Kemudian Dia menuju kepada penciptaan langit dan langit ketika itu masih merupakan asap..” [ Fussilat 41:11].

Istilah ‘dukhan’ merujuk kepada sesuatu yang terhasil berupa asap, Kabus ataupun gas. Jadi ayat di atas antara lain memberi penjelasan tentang asal langit itu berupa asap atau gas. Daripada bahan-bahan inilah terbentuknya langit dan kemudiannya di pisahkan. Ayat Quran 21: 3 menyebut:

“ Tidakkah orang-orang kafir itu mengetahui bahawa langit-langit dan bumi asalnya satu gumpalan, lalu kami pisahkan antara keduanya, dan kami jadikan dari air itu segala sesuatu yang hidup, apakah mereka tidak beriman?”.Menurut ayat di atas, semua zat benda yang ada di bumi dan di langit [matahari, bulan, planet-planet serta bintang-bintang] semuanya berasal dari satu benda, kemudian dipisahkan ole Allah lalu menjadi benda-benda cosmos. Ini juga membawa erti bahawa bahan-bahan asas yang ada di alam ini mengandungi unsur-unsur yang sama. [A.R. Syahab, Assamawaat, penerbit C.V. karunia,1977, hlm. 107.] Perbezaan yang berlaku adalah setelah bahan-bahan asas itu bertindak balas dalam masa yang lama dan berubah menurut kesesuaian tempatnya tanpa menghilangkan bahan asasnya sama sekali.

Kenyataan ayat di atas di sokong oleh penemuan saintifik sejak akhir-akhir ini. Prof. Yoshida Kozai, Pengarah Kaji Bintang di Tokyo mengungkapkan bahawa langit berasal daripada asap [dukhan]. Fenomena ini sudah dilihat kini dengan adanya satelit dan kapal angkasa yang dilancarkan untuk mengambil gambar-gambar tersebut secara lebih dekat. Daripada gambar sebuah bintang di langit ketika dalam proses dalam pembentukannya, terdapat di tengah-tengahnya asap yang menjadi bahagian bersinar daripada bintang tersebut. Di sekeliling bintang tersebut terdapat asap dan mengitari asap tersebut terdapat pula garis merah sebagai penunjuk bahawa suhu di situ sangat tinggi. Sebelumnya saintis menduga bahawa lagit berasal dari kabus tebal. Andaian tersebut tertolak sebab kerana sifat kabus adalah dingin dan beku sementara sifat asap adalah panas dan bergerak. Profesor ini terkejut apabila dihujahkan kepadanya bahawa kenyataan tersebut telahpun diungkapkan oleh Quran sejak lebih 1400 tahun lalu.

Peristiwa yang sama berlaku kepada Dr. Astrokh salah seorang pakar daripada NASA. Beliau berkata: “Kami telah melakukan banyak percubaan terhadap logam-logam yang ada di bumi. Tetapi satu-satunya logam yang membingungkan saintis sehingga kini ialah besi. Sifat kimianya memiliki ciri khusus. Untuk menyatukan atom elektron dan proton yang terdapat pada besi itu memerlukan kekuatan yang dahsyat yang mencapai 4 kali kekuatan yang ada pada panas matahari. Oleh kerana itu tidak mungkin besi tercipta di bumi, dan pasti memerlukan unsur asing yang datang ke bumi”. Apabila dibacakan kepadanya ayat Quran: “ Dan Kami turunkan besi yang ada padanya terdapat kekuatan yang hebat dan berbagai manfaat bagi manusia”. Surah Al-Hadid 57:25. Beliau berkomentar, “Kalimah ini tidak mungkin berasal dari ucapan manusia”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
{ 15 comments… add one }
 • Thcoxea October 25, 2011, 11:14 am

  Salam…just ingin tahu ada article yang pernah saya baca rata2 mengatakan Allah menjadikan langit dan bumi selama enam hari.

  keterangan di atas mengatakan Allah menjadikan langit dan bumi selama 6 masa ….

  adakah kajian ilmiah yang dapat menerangkan apa dia 6 masa tersebut….
  Tq.

  • Pencak tribuana March 7, 2012, 10:22 am

   Sittati ayyam memang enam hari.. tapi seperti yang kita sedia maklum, 1 hari di akhirat seperti 1000 tahun di dunia kan?? tidak mustahil bagi Allah atas jua yang dikehendakiNya.. wallahu a’lam..

 • RMS October 26, 2011, 2:49 pm

  Subhanallah.

  Terima kasih di atas artikel yang cukup bagus. Umat Islam wajib mengetahuinya.

 • sue November 17, 2011, 4:17 pm

  tQ …

 • indah dwi November 19, 2011, 11:53 am

  subhanallah, semoga pengetahuan ini bermanfaat dan menambah ilmu keislaman kita.

 • dani noor March 3, 2012, 5:27 pm

  subhanallah, semoga semua artikelnya menguatkan iman pembaca.
  Terima kasih

 • Hamba Allah March 13, 2012, 10:42 am

  Subhanallah…. terimakasih banyak atas pengetahuan yang dipaparkan diartikel ini. Sangat berguna untuk menambah keimanan kepada Allah SWT. Semoga non muslim yang membaca artikel ini, akan tergerak hatinya untuk mengenal Islam lebih dalam dan beriman kepada Allah SWT. Amin ya Robbal ‘alamin.

 • ina March 26, 2012, 10:38 pm

  salam.tq atas artikel yang cukup bagus.minta letak share ye:)

 • tintamuda98 April 16, 2012, 12:04 am

  mohon utk share bleh? sgt2 bermanfaat…

 • shafeie May 5, 2012, 1:12 pm

  khutbah jumaat

 • Imaduddin May 27, 2012, 10:41 am

  Artikel-artikel yang Anda muat sangat bermanfaat dan berbobot,
  memberikan pemahaman lebih bahwa AlQuran dan science harus berjalan beriringan..

  salam.

 • Mohd Nurdin Hamzah June 4, 2012, 6:03 pm

  minta share…
  Mohd Nurdin Hamzah recently posted..Senggugut Tidak Semestinya Tidak SuburMy Profile

 • Harris July 2, 2012, 2:09 am

  Alhamdulillah kerana saya sempat membacanya dan mendapat ilmu pengatahuan.

 • nana July 5, 2012, 10:41 am

  6 hari yg dimaksudkan..bkn bmakna ALLAH lemah.. 6 hari bru siap alam semesta ni.. tp nk bgtau bhwa ALLAH sgt teliti dlm penciptaanNYA..:)

 • Akhmad Safarudin December 22, 2012, 3:58 pm

  Maha Suci Alloh Yang Menjadikan Segala Yang Ada

Leave a Comment

CommentLuv badge

Next post:

Previous post: