≡ Menu

Hukum Memakai Gelang Kaki Tanpa Loceng

Print Friendly

Soalan: Salam ustaz, adakah haram memakai gelang kaki tapi tidak ada loceng? Bagaimana pula hukumnya tentang pemakaian gelang tangan berloceng?mohon penjelasan terperinci dari ustaz.

Jawapan:Bila termenung jauh memikirkan masalah wanita sekarang ini, memang kebanyakkan wanita ini pada setiap hari dalam kehidupan mereka dibelenggu dengan dosa-dosa tanpa disedari oleh mereka. Kadang-kadang saya lihat wanita yang faham agama juga terlibat dengan masalah ini. Alasan mereka Islam tidak melarang berhias dan bercantik-cantik. Paling malang lagi, mereka mengajarkan orang lain dengan pandangan mereka yang singkat tanpa menjelaskan secara terperinci pakaian yang dikehendaki oleh Islam. Saya tidak mahu menyentuh dan membahas secara panjang masalah pakaian wanita ini, sebab sebelum ini juga saya telah buat beberapa artikel yang berkaitan dengan masalah pakaian wanita ini. Di kesempatan yang ada ini, saya hanya fokus kepada persoalan yang telah dikemukakan di atas iaitu hukum pakai gelang kaki tanpa loceng. Firman Allah yang bermaksud :

“Dan Katakanlah kepada perempuan-perempuan Yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali Yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya Dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka Yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka Yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki Yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak Yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa Yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, Wahai orang-orang Yang beriman, supaya kamu berjaya.” (An-Nur : 31)

Berdasarkan firman Allah di atas ini, jelas bagi setiap wanita tentang tatacara berpakaian yang dituntut di dalam Islam. Malah wanita tidak dibenarkan berjalan secara berhentak-hentak kaki kerena ia mampu menarik perhatian orang lain yang bukan mahramnya. Ini juga dapat menimbulkan fitnah buatnya. Perlu diketahui bagi sekelian wanita yang cintakan Islam yang memakai kasut bertumit, apabila mereka berjalan ia akan mengeluarkan bunyi yang kuat, ini juga boleh menarik perhatian dan minat orang yang bukan mahram terutamanya lelaki. Perkara ini juga boleh digolongkan dalam larangan Allah akan wanita yang berjalan dengan hentak-hentak kaki dan mengeluarkan bunyi. Begitu juga bagi wanita yang memakai gelang kaki berloceng, bila berjalan ia dapat menghasilkan bunyi gelang dan perbuatan ini juga sangat dilarang di dalam Islam. Tegahan ini telah dibuatkan di dalam Kitab Bahrul Mazi memakai loceng adalah ditegah oleh syarak kerana bunyi loceng itu menyebabkan tiada malaikat Rahmat mendekatinya. Penegasan ini berdasarkan kepada Hadis Rasulullah yang bermaksud :

“Tiada menyertai malaikat Rahmat bersama jamaah (kumpulan) yang ada di dalamnya anjing dan loceng” (Riwayat Tarmizi)

Penegasan ini juga termasuk loceng yang terdapat digelang kaki dan juga loceng yang terdapat dipergelangan tangan. Bagi sesiapa yang melakukannya, maka lebih baik bertaubat dan meninggalkan perbuatan tersebut. Ini akan merugikan kita semua. Kalau ada wanita yang memakai gelang kaki tanpa ada loceng, ini tidak menjadi masalah dan perbuatan tersebut adalah harus, kerena ia tidak dapat menarik perhatian orang lain, tambah lagi gelang kakinya disembunyikan disebalik pakaiannya. Apa-apapun bergantung kepada niatnya, kalau ia pakai untuk menarik perhatian orang yang bukan mahram akan perhiasan yang dipakai olehnya, maka ia boleh mendatangkan dosa dan maksiat. Kadang-kadang setengah wanita mereka memakai atas sebab keinginan kekasih lelaki mereka atas alasan apabila mereka pakai akan lebih menarik dan cantik. Tidak menjadi masalah kalau perbuatan tersebut disebabkan suruhan suami. Secara logiknya, kebanyakkan wanita yang memakai gelang kaki, tidak menutup aurat kaki dengan memakai stokin atau seumpamanya. Mungkin disebabkan sukar kerana gelang tidak dapat dimasukkan ke dalam stoken atau takut orang lain tidak nampak. Kalau begini punya persepsi, maka sudah pasti ia menjadi dosa.

 

Sumber: http://www.ustaznoramin.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
{ 26 comments… add one }
 • tia January 15, 2012, 12:07 pm

  alaaaaah pendem aja istri2 nya didlm peti…aneeeh ya justru kbanyakan kiay skr beristri bnyk dng dalih kasiiiiian tp trnyata mengkasihankan syahwatnya…perempuan di beratkan dosa mlulu y parah bangeeet aturanmu toh RASSULULLOH saja easy going…

  • kula March 21, 2012, 12:13 am

   To tia :Munafik. dah jadi bodoh. jangan jadi bodoh lagi.

 • Mohamad Ridhwan January 15, 2012, 4:23 pm

  Terima kasih atas penjelesan. Baru saya paham.

 • su January 16, 2012, 5:02 pm

  terima kasih diatas penjelasan ini. Sedikit pertanyaan ,bagaimana kepada wanita yang berjalan menghentak kaki (memakai kasut bertumit tinggi)?ia juga boleh menarik perhatian seseorang.mohon pandanganmenegnai perkara ini.

  • Helmi January 18, 2012, 10:40 am

   Rasanya kat atas dah dijelaskan. Kasut bertumit tinggi juga sama fungsinya mcm memakai gelang kaki berloceng disebabkan bunyi yg dikeluarkan dari ‘keletak-keletuk’ tapak high heels. Bunyi nie sesungguhnya mmg menarik kaum lelaki (yg bukan mahram). Wallahualam

  • mashuyuya April 20, 2012, 12:42 pm

   kasut tumit tinggi akan mengeluarkan bunyi apabila berjalan. bunyi inilah yang menarik perhatian bukan mahram. kalau nk pakai jugak kasut tumit tinggi, boleh, tapi pakailah yang mempunyai tapak getah atau tidak mengeluarkan bunyi supaya tidak menarik prhatian orang lain dan dlm masa yg sama nmpk tinggi lampai 🙂

  • XxX December 4, 2015, 9:50 am

   Alaaaahhhh gimana pakai kasut tingginya? Pakaian yang paling padan buat wanita adalah jubah, sebaiknya warna hitam. Salah2 bisa aja jatuh tabaruj.

 • lina January 31, 2012, 3:38 pm

  salam ust. terima kasih atas penjelasan. saya juga memakai gelang kaki berloceng atas permintaan suami kerana senang untuk dia ketahui pergerakan saya di rumah. dia seorang yang mudah terperanjat jika tidak mengetahui bahawa saya sedang berdiri di belakangnya. dahulu saya juga was-was akan hukum nya tapi selepas membaca penjelasan ust, tidak lagi.

 • ieyla February 4, 2012, 4:10 pm

  terima kasih di ats penjelasan..

 • Asnie February 7, 2012, 11:40 am

  Salam..
  Terimakasih Ustadz atas penjelasannya. Kini saya jadi tahu hukum menggunakan gelang kaki. Sayapun memakai gelang kaki tapi tak berlonceng. Dan jika pergi keluar rumah tak menampakkan daripadanya kerana tertutup oleh hijab dan sentiasa menyembunyikan dibalik stocking.
  Syukran atas ilmu yang sudah dibagikan

 • Dewi Anjar Wati February 7, 2012, 1:17 pm

  kalau memakai gelang yang tidak ada lonceng gimana hukumnya ..tolong juga jelaskan .dan terima kasih dengan penjelasanya.

 • mila February 8, 2012, 9:35 am

  Assalamualaikum,

  Terima kasih atas penjelasan ustaz tentang hukum memakai gelang kaki tersebut..tetapi saya masih ingin bertanya adakah sama hukumnya tidak kira gelang itu diperbuat daripada emas tulen,emas perak mahupun silver 925.

 • shzi hirah February 20, 2012, 8:39 am

  Terimah kasih ustat dng penjelasannya.syukran diatas penjelasan aurat seorang muslimah”

 • Nur Adilah February 27, 2012, 9:46 pm

  Saya ingin bertaya, saya ader gelang emas berloceng, tapi loceng tuh kerana saya bolei ingat ada gelang ditangan.. kerana pernah terjadi, gelang tanpa loceng, tapi tanggal kerana tiada bunyi…

 • CintaALLAH March 25, 2012, 2:47 pm

  Assalamualaikum…

  terimah kasih atas penjelasan ustaz.. tntng hukum yer memakai gelang kaki tnpa loceng…
  Kini, saya sbagai hamba Allah swt.. baru memahami yer.. InsyaALLAH..

 • vina May 10, 2012, 8:18 am

  trima ksih ust,,,,,,,,

 • anna alya May 14, 2012, 11:03 am

  mohon izin utk share~

 • Hawa May 21, 2012, 4:55 pm

  Ayah saya memang sejak kecil lagi tak bagi pakai gelang kaki, kata ayah x elok…barulah saya paham kenapa ayah saya x bagi, kadangkala timbul juga keinginan itu, tp memang bergantung pada niat, tapi baiklah x payah pakai jika menunjuk2. Terima kasih atas perkongsian ilmu.

 • noreen May 27, 2012, 5:48 pm

  ilmu yg sesuai dikongsi utk semua.

 • kembarom June 27, 2012, 3:29 pm

  asalamulaikum.. terimah kasih atas penjelasan ustaz..

 • nany August 30, 2012, 10:48 am

  temekasih byk ustaz

 • Huda September 12, 2012, 12:42 pm

  terima kasih diatas penejlas yg diberikan.

 • NUR HAZIRAH SABRI December 26, 2012, 6:46 pm

  assalamualaikum saya nur hazirah ingin bertanya haram tak kalau memakai gelang kaki dan tangan yg berloceng

 • deni March 19, 2013, 12:47 pm

  Bagaimana kalo dengan rumah yg memakai bel kyai…..

 • Ria March 19, 2013, 11:38 pm

  Alhamdulillah….jd mengerti
  terima kasih ustaz….

 • faradilla November 2, 2013, 12:19 am

  terima kasih ilmunya ustadz..saya sampai sekarang tetap tidak berani menggunakan gelang kaki, walaupun sudah ada penjelasannya di islam, pernah saya pakai kemudian di lihat ayah saya..beliau jadi sangat marah melihat saya menggunakan gelang kaki..

Leave a Comment

CommentLuv badge

Next post:

Previous post: