Hukum Memakai Contact Lense

by admin on January 30, 2012

Soalan
Assalamualaikum., saya ingin bertanya, apakah hukum memakai kanta lekap berwarna?

Jawapan
Waalaikumussalam. Boleh memakai kanta tersebut dengan tujuan untuk perubatan atas nasihat pakar perubatan untuk memulihkan penglihatan dan bukan tujuan perhiasan atau penipuan.

1. Tujuan perubatan – iaitu orang yang memakainya kerana masalah mata yang dihadapinya, iaitu ia memakainya sebagai ganti cermin mata. Hukumnya adalah harus dengan syarat tidak mendatang mudarat kepada mata.

2. Tujuan perhiasan – iaitu memakainya sekadar suka-suka, bukan kerana keperluan (yakni bukan kerana masalah mata). Ia masuk dalam hukum perhiasan. Perhiasan diharuskan selagi tidak melanggar batasan Syara, iaitu;
a) Tidak mendedahkan aurat dan berlaku tabarruj
b) Tidak mendatangkan fitnah iaitu menimbulkan ghairah orang lain –terutamanya wanita- (yakni tidak harus wanita memakai    perhiasan yang boleh mendatangkan ghairah atau mencuri perhatian lelaki kepadanya).
c) Tidak mengubah ciptaan Allah.
d) Tidak berupa penipuan atau pemalsuan.
e) Tidak menyerupai perbuatan orang kafir
f) Tidak berlebihan.
g) Tidak memudaratkan

Merujuk kepada syarat-syarat di atas, sebahagian ulamak telah memfatwakan haram memakai contact lens yang berwarna (yakni mengubah warna mata yang asal) kerana ia mengubah ciptaan Allah, berupa penipuan/pemalsuan dan meniru perbuatan orang kafir di samping ia memudaratkan sebagaimana disahkan oleh para doctor sendiri. Di tambah lagi bagi perempuan, ia boleh menimbulkan fitnah (iaitu mencuri perhatian lelaki kepadanya)

 

Sumber: http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 71 comments… read them below or add one }

Ayse January 30, 2012 at 2:54 pm

kalau pakai untuk pernikahan/perkahwinan macam mana pulak? boleh ker?

Reply

abu March 2, 2012 at 9:51 pm

klu utk perkahwinan kn dh niat “berhias”…tunjuk dpn bkn muhrim…haram la….jgn riso…org melayu kening hitam, mata ssuai ng kale hitam…klu kening hitam, mata biru memang huduh… :p

Reply

lulu September 4, 2012 at 3:55 pm

mane ade org mata biru kening pun biru.. mata die biru pun kening die hitam

Reply

Nabilla January 30, 2012 at 3:54 pm

tjuan perubatan…tmsuk mslh rabun?

Reply

nurul January 30, 2012 at 4:28 pm

salam……
sy sudah memakai contact lense lbh dr 3thn, sy memekainya atas sebab sy mmg mengalami masalah rabun jauh……sy nak tanya adakah haram memakai contact lense di bln ramadhan?

Reply

Hamba Allah August 28, 2012 at 7:22 am

tak haram… wallahu’alam

Reply

wanie mohamed January 30, 2012 at 4:30 pm

salam..kalau kt pakai lens berwarna putih bg mnggantikan cermin mata..boleh?

Reply

Hamba Allah August 28, 2012 at 7:23 am

boleh~

Reply

Nie-ja Nieza Chuby January 30, 2012 at 8:45 pm

as salam nk tnye… klau kite pkai c0ntact lens wrna hitam bgaimna pula??? adakah hukumnya sama sperti di atas, haram???

Reply

hafiz January 31, 2012 at 11:46 am

tak haram…..mata bukan rongga badan dan tidak membatalkan posa…insya Allah

Reply

hafiz January 31, 2012 at 11:48 am

nie-ja….kalo warna hitam yg membuatkan saiz anak mata menjadi lebih besa, haram…

Reply

mia January 31, 2012 at 2:23 pm

baru tahu…. skunk ni x kan nak buang je yang da ad tu…? membazir x…?

Reply

aida January 31, 2012 at 2:52 pm

Kalau ada warna tapi untuk rabun dan wudhu dan solat boleh tk pakai…

Reply

Hamba Allah August 28, 2012 at 7:25 am

ya, pda pndpat saya memang boleh~

Reply

saya January 31, 2012 at 11:09 pm

salam..maaf..ni pndpt sy..contact lens bkn suatu brg yg kekal iaitu kita boleh membuangnya dan tdk 100% mengubah ciptaan..bg pndpt sy jgk, andai sorg itu memakainya disebabkan rabun, tdk mengapa…jika sorg itu memakainya hanya untuk suka2,disarankan xprlu la pkai..dan bagi mereka yg ingin memakainya..pakai la yg tidak menarik prhatian org sprti lens yg jrnih atau wrne glap…ape2 wrne yg tdak menarik prhatian org… wallahua’lam..hnye pndpt sy..maaf jika trsilap..

Reply

lulu September 4, 2012 at 3:58 pm

salam.. tak salah berbeza pendapat.. malah ia sesuatu yg bagus.. yang penting kita berbincang dengan positif dan meletakkan kata2 yang sopan dan berakhlak kerana itu yang lebih penting.. syabas kpd anda :D

Reply

amiril March 4, 2012 at 9:26 pm

Hanya pendapat saya kalau mata itu aurat wanita pakai lens lah jadi tak nampak aurat kalau bukan aurat pakai tak pakai saya kira tak banyak perbezaan. Asal niat untuk kecantikan sisuami ok lah tu. Kalau kita mengharamkan sesuatu takpa rujukan al-Quran dan hadith yang sahih susahlah gitu. Nanti semuanya jadi haram. Mandi pakai sabun wangi pun jadi haram takut datangkan fitnah…. Hanya pendapat saya yang daif….

Reply

abdul March 29, 2012 at 9:24 am

sekarang kita sudah memeluk agama islam..
kita semua tidak sesempurna umat di zaman Rasullullah..
tetapi , Allah telah berfirman tuntut lah ilmu sampai bila2..
then,kita mesti menerima apa yg telah dtetapkan..
Jika Allah melarang,ia tetap 1 perbuatan yg mengingkari perintah Nya..
Haram tetap haram,Dosa tetap dosa..
Wallahualam…

Reply

lulu September 4, 2012 at 4:09 pm

isu2 sebegini masih boleh dikaji dan dibincang mengikut peredaran zaman.. tujuan kita untuk menyampaikan.. bukan menghukum.. jika saudara kata Allah berfirman supaya kita menuntut ilmu sampai bila2, bermakna kita bukan mengikut sesuatu secara bulat2 tanpa mengkajinya (kecuali ianya arahan mutlak yang diturunkan Allah di dalam Al-Quran).. yang pasti hukum memakai kanta bukan arahan yang mutlak.. ia boleh diselaraskan mengikut peredaran zaman dan situasi tempat dan orang… cthnya isu minyak wangi beralkohol.. adakah haram kerana ia beralkohol? padahal kita tak minum pun alkohol tu? alkohol tu yg haram ke?.. dan byk lg cth2 lain.. tujuan Allah mengurniakan manusia akal supaya kita rajin mengkaji kerana Islam itu agama universal.. ia tidak membebankan umatnya.. cara hidup malaysia takkan sama dgn cara hidup jepun atau australia… tapi saya tidak menafikan artikel ini.. yang penting kita berbincang secara positif dan meletakkan kata2 yang sopan dan berakhlak kerana itu lebih penting

Reply

noreen March 4, 2012 at 9:42 pm

saya memakai contact lense berwarna sebab ianya lebih tebal dari yang x berwarna. masalah saya adalah kerana kalau saya menggunakan lense yang x berwarna maka lense saya cepat koyak dan saya rasa rugi….

saya memakai c/lense berwarna bukan untuk tujuan kecantikah, tetapi untuk penjimatan wang dan mudah untuk saya jumpa kalau contact lense saya jatuh..

Apakah saya tergolong dalam orang yang membuat dosa juga..

Reply

aneed April 25, 2012 at 9:17 pm

saya stuju dengan pendapat itu~

Reply

lozi May 1, 2012 at 2:28 pm

better pkai crmin mata ja la

Reply

muslimah May 27, 2012 at 6:19 pm

setahu sy c.lense color ni lg mhl dr colorless…kt mne jimatnye?xtaula kalo cap ayam je,tp bahaya utk mata woo kalo brand ngarut2 n murah2 tu…sy pkai yg colorless ok je..nk lg jimat pkai je spec, blh gne b’tahun2..

Reply

eja June 17, 2012 at 3:28 pm

kalo ada duit lebih baik kita buat rawatan lasik..insyaallah rabun hilang,,xyah guna lens ;)

Reply

Adyb July 1, 2012 at 7:46 pm

Ada yang murah punya, kalau pakai ikut lifespan dia setahun memang bahaya, usually pakai sebulan ja kalau tak nak bahaya. Memang jimat, and tak ada effect lah tu pun kalau jaga kebersihan lah. Hahaha dulu pernah pakai, tapi sekarang dah parents sponsor yang colourless tak apalah :P

Reply

Lisa November 20, 2013 at 11:07 pm

sy setuju dgn pendapat saudari sy sudah memakai cntct lens sejak 7 thn yg lalu.malah masalah rabun sy juga terlah berkurang.memakai contct membolehkan sy melakukan aktvt lasak seperti snorkeling. Flying dan sebagainya.aktvtv sukan x terbatas walaupun rabun.cntct lens wrn lebih tebal dan selesa harga lebih mahal sedikit shj dr yg natural.

Reply

zzz March 5, 2012 at 3:20 am

bkn ubah pun ciptaan tuhan dgn kekal
beza tu prubahan yg kekal n x kekal
sprti hukum rebonding
menurut ustaz azhar idrus hukum rebonding tidak haram
sbb perubahan nya tidak kekal
bgtu juga spti contact lense

Reply

Ameen March 5, 2012 at 10:21 am

mengubah ciptaan Allah?? yg ni je x fhm… mane ade mengubah.. tu cume menambah kan?? kalau camtu pakai spect pon mengubah la kan?? yg lain btol la tu.. cume ayt mengubah tu x sesuai.. =,=

Reply

aneed April 25, 2012 at 9:21 pm

btul uhh…saya stuju jgk~

Reply

buble February 15, 2013 at 9:03 pm

kan kiranya mengubah..cuma sekejap. lagipun..keperluan yg betul2 terdesak smpai nk pkai contacts warna warni tu apa?? klau utk suka2..kan sama je dgn x bersyukur dgn apa yg ALLAH bg.. =.= lagipun klau pkai yg berlainan warna..terang lagi jelas termasuk dlm unsur pemalsuan..n boleh tarik perhatian lelaki sekaligus mewujudkn fitnah,,seriusly smpai sekarang..sy x faham knp nk kena pkai contact lens warna warni… motif??? tepuk dada tanya iman..ISLAM x pernah ada istilah ‘SEKADAR UTK SUKA2′.. hanya pdpt..maaf klau terkasar bhs..

Reply

mona March 9, 2012 at 10:40 am

Salah ke pakai contact lens berwarna? kenapa tak boleh anggap je macam replace sungglass atau sebagai perhiasan?? Kalau spec boleh warna-warni, why contact lens tak boleh?? Why tak boleh assume contact lens an improved version of specs?? Nak jauhkan perhatian lelaki, tak yah pandang lelaki..lagipun, contact berwarna ni lebih tebal and tak pernah berniat pun nak ubah ciptaan Allah..sekadar perhiasan and macam pilih baju cantik untuk dipakai..

Reply

maisara May 27, 2012 at 4:59 pm

lor..kalo spec tu hnye bingkai je yg color2..cermin ttp jernih, x pn gelap skit..c.lense lain, letak kt mate hitam & b’ubh ikut kaler yg kte pkai..blh jamin ke x pndg laki2 kalo pkai c.lense ni..kalo t’pndg??ckp pk dlu no..m’cegah kn lbh baik..btw i pn dlu pemakai c.lense tegar jgk..kaler2 lg..tp rse mcm m’bazirla plk sbb kne bli stp 3 bln skali..xpnh pkai yg duration sethn @yg murah2 ,syg mata kot2 rosak..then ble pk2 blik baik pkai spec je, duit jimat, xyah ssh main2 ngn mata …ksian sgt2 tgk muslimah skg yg ske tabaruj +bigger color c.lense..FYI ade je c.lense jernih yg slese je ble pkai..mcm freshkon n bausch & lomb..cubala..=)

Reply

Adyb July 1, 2012 at 7:49 pm

Ketebalan contact lens actually bukan depends on warna contact lens tu tau. Tapi jenama dia :)

Reply

Hamba Allah August 28, 2012 at 7:32 am

pada pndpat saya tk slah bagi kaum hawa memakai cntct lense bwrna n brgantung kpda niat c pemakai… dan memakai contact lense bwrna tk mngubah ciptaan Allah pun, aduhai~ … wallahu’alam

Reply

orang March 9, 2012 at 10:57 am

pakai saja yg transparent if inda mau berhajat kn menukar ciptaan allah and pasal matarabun.

Reply

Hamba Allah August 29, 2012 at 10:42 am

pada saya tak pe klu pompuan pkai lens bewarna, psal tk mngubah ciptaan Allah pun, p of crse brgntung kpda niat c pemakai jugak~ wallahu’alam

Reply

iffa March 25, 2012 at 9:54 pm

sy memakai contact lense supaya mata kelihatan besar..sy hanya memakai wrna hitam yg akn menampakkan mata sy lebih besar…mata hanya nmpak berkilat sbb wrna hitam..tetapi sy tdk guna untuk tujuan rabun pun..adakah sy tergolong dlm org yg menarik perhatian org lain..(membuat dosa).

Reply

toyol April 7, 2012 at 8:29 pm

sila fahami betol2 artikel di ats…suma nya sdh terjwp…matlamat x menghalalkan hukum…

Reply

sarah May 27, 2012 at 5:41 pm

b’syukurla dgn segala kurniaan Allah kpd kite..dekatkan diri pada-Nya nescaya dgn sendirinya ‘nur’ ketenangan & keindahan akn terbit pada wajah w/pn tanpa sebarang solekan, InsyaAllah…=)

Reply

buble February 15, 2013 at 9:08 pm

tanya diri sendiri..niat utk mata tampak lebih besar itu utk siapa?? klau kpd ajnabi,jelas HARAM..RASULULLAH sendiri dh ckp dlm pesanan terakhir baginda, dimana katanya; WANITA MERUPAKAN FITNAH TERBESAR BAGI LAKI2′ senang cerita..saudari jadilah glgn yg menjauhi dr menjadi fitnah tersebut..klau pkai contact nk mata nmpak besar..kan automatik nak tarik perhatian lelaki?? terima apa yg ALLAH bg dgn hati lapang..nescaya hidup xde masalah..

mata sy kecik..but i dont care as long as ALLAH is beside me… XD

Reply

manusia April 8, 2012 at 12:22 pm

salam.

just nak bg pndapat. bg saya, xsalah pkai c/lense dan mmg xubah ciptaan Allah. sbb xpermanent pun. better pakai yg xde colour untuk mengelakkan zina mata, hati dll.mane lah tau bile pakai yg ade colour, timbul rase riak ke ape ke.ini untuk kes yg betul2 rabun shj. kalau xrabun, baik jgn pakai sbb xde alasan knp nak pakai kecuali untuk tujuan tabarruj.dan tabarruj yang berlebihan tidak dibenarkan dalam Islam.

by the way, sy xpnh denga ceramah ustaz azhar idrus pasal hukum rebonding. kalau boleh sy nak tny zzz, mcm mne pulak rebonding xharam sedangkan rebonding tu permanent?memang la rambut yg rebond tu akan dipotong jugak but still, rambut yang dah direbond tu xkan berubah ke bentuk asal.
kalau rase nk bace lebih pasal hukum dan fakta rebonding, baca kat sini
=>http://mykhilafah.com/fikih-muslimah/2774-rebonding-rambut-apakah-hukumnya-menurut-syarak

sorry ckap byk psl tajuk lain pulak. :)

Reply

aneed April 25, 2012 at 9:13 pm

ye ker??kalo rebonding mmg permanent?sy ykin x…sbb rebonding xpermanent dan UIA pnah ckap psal rebonding…

Reply

NII May 16, 2012 at 10:07 pm

UAI penah ckp psl rebonding la. die kate tak haram rebonding sbb rebonding tak kekal. maaf mencelah. hehe..

Reply

husna May 17, 2012 at 3:47 pm

ha’ah. rebonding tak permanent. nali pada nanti lama2 ia akan kembali pada rupa asal balik.

Reply

husna May 17, 2012 at 3:47 pm

*nanti. adoii

Reply

Hikaru April 8, 2012 at 9:42 pm

Hukum pakai contact lens color (atau besarkan anak mata), sama macam pakai make up la.

Reply

ika manjung April 10, 2012 at 2:57 pm

Assalamualaikum… ramai yg masih xfaham maksud pakai contact lense sama mcm mngubah ciptaan Allah… begini la… Allah pinjamkan kita biji mata yg berwarna hitam tapi kita plak nk tukarkan dgn contact lense berwarna.. contoh warna ungu mcm mata mat saleh.. adakah kita bukan mngubah ciptaan Allah??? tepuk dada tnya iman… wallahulam

Reply

aneed April 25, 2012 at 9:15 pm

sudah konfem ke dgn komen kmu nh…??

Reply

aneed April 25, 2012 at 9:20 pm

kalau bginilah komen nye…lg baek xyah komen…

Reply

husna May 17, 2012 at 3:51 pm

ha.. tu lah maksud sebenar mengubah ciptaan Allah..

Reply

Abdullah April 17, 2012 at 3:30 pm

yang HARAM itu JELAS dan yang HALAL itu JELAS

Reply

Dian April 20, 2012 at 1:57 pm

Saya memakai contact lance jerni tuk mta sya rabun.c/lence leceh na buka na pakai blik so, apakah hukum memakai lence tme Solat 5 Waktu??

Reply

aneed April 25, 2012 at 9:09 pm

kalau pkai yg colour klabu @ slain nye sbb mate susah nk beza kn yg mne dpan dan yg mne blakang..kalau pkai yg usual mnyusahkan untuk mngesan sme ad c.lens msih mlekap @ x..jika pkai yg clour punye snang nk alih n snang nk check sme ad tcbut @ x..

jd hkum nye cne uhh??

Reply

habib May 27, 2012 at 6:12 pm

sy pn pkai c.lense, yg colorless..xde mslh la nk bezakn dpn & blkg..tgk bhgn tepi,kalo lenkungan elok,xde mcm lentik kt tepi..huhu,xreti nk xplain..mlekap ke x,blh je rse kalo bnde da duk dlm mata..kalo xslese tu mknenye slh letak..huhu mcm nk ngajo pkai c.lense je plak.. senang je sbnrnye,xde alasan utk m’bolehkan yg haram jd halal..

Reply

fahmi April 25, 2012 at 9:33 pm

“mengubah ciptaan Allah, berupa penipuan/pemalsuan dan meniru perbuatan orang kafir”

1)kalau lens berwarna dikira mengubah ciptaan tuhan,
bagaimana dengan pakai lipstik? warna asal pink, jadi merah darah dah bila pakai lipstik.
bagaimana dengan mekap? warna pipi macam2 warna jadinya lepas mekap?

2)penipuan dan pemalsuan? apa yang ditipu? apa yang palsu?

3)tiru perbuatan orang kafir? ayyo, orang kafir pon pakai mekap, orang kafir pon pakai lipstik, tak jatuh haram ke tu?

saya lelaki, saya tak pakai lens warna-warni ni, tapi, tertarik dan timbul pesoalan2 diatas ni,

hopefully, someone boleh TOLONG TERANGKAN kemusykilan saya ni.

*sorry, need to capslock so that someone can see my question, thus help me to asnwer it.

Reply

max April 26, 2012 at 2:13 am

salam.segala perbuatan kita atas niat kita. jika kerana allah kita tiada melanggar larangannya. dalam isu ini.harus memakai yg jenis clear. (tiada corak). apa keperluan memakai contact lens bercorak dan berwarna. jika ingin mendapatkan kerehdaan allah kita mesti patuh dgn perintahnya. mmg ada cabaran dalam mentaati perintahnya. hidup di dunia hanya sementara. kejarlah yg abadi.

Reply

maisara May 27, 2012 at 5:31 pm

huhu..b’hias harus bg wanita..tp haram kalo tahap tabaruj..mksud tabaruj tu b’lebih2 @ makeup tebal2 dgn color mcm2 smp kite xleh cam rupa sbnr tuan pny bdn..tmbh2 lg muslimah skg ni suke sgt post pic2 dgn solekn tebal kt tenet, dgn fesyen hijabnye plbagai,pastu suke dipuji cutela, comella,mcm2…sory, im not intend to offend anybody..better la b’hias secara neutral dgn kaler yg kurang menyerlah..jaga penampilan tu ptg..kalo selekeh sgt pn xleh,maruah kite sbg sorg Islam kne jg..pendek kate moderate la..b’sederhana..bt ape kite nk bandingkn dgn org kafir..diorg xtau dosa pahala ni..kite org Islam yg tau hukum hakam ni la yg kne jga btl2…sory t’lebih bebel plak…=)

Reply

nk tahu April 25, 2012 at 10:11 pm

salam …nk tahu empunye blog ni seorang ustaz atau x ?if die sekadar berkongsi adalah tidak wajar utk bertanya hal hukum haram pada die …tanye pada yang lebih arif …

Reply

daze May 13, 2012 at 2:42 pm

Baru lepas tgk video ceramah ustaz azhar idrus..he said harus bagi perempuan tapi haram bagi lelaki…harus bagi perempuan sebb cobtact lense colour tu sifatnyer tidak kekal..wallahualam…

Reply

HambaALLAH May 14, 2012 at 11:34 am

Jika ALLAH dah melarang dan mengharamkan sesuatu perkara,kenapa perlu mempertikaikan hukum ALLAH..jgn membuat sesuatu tindakan berdasarkan akal fikiran yg cetek..Nabi Muhammad SAW tlh meninggalkan alquran dan hadith utk kita membuat panduan dan rujukan..Masya’ALLAH..jgn jd salah seorng manusia yg dilaknat ALLAH…SubhanALLAH..

Sekadar renungan dan pedoman

Reply

anna naurah May 17, 2012 at 1:59 pm

assalamualaikum..sy sbnrnye x pnh pkai c/lens ni..tp ape yg sy p’hatikn skrg ni da m’jd 1 trend muda mudi m’mkai c/lens..bkn utk tujuan p’rubatn ttpi juz skdr utk ctik..ape yg ade pd ctik????rupa pras blum psti m’jaminkn seseorg itu msuk syurga..bg sy sape2 yg kt luar sne b’niat utk m’mkai c/lens,baik la anda lpekn hasrat t’sebut..b’syukur la dgn ape yg kte ade..;-)

Reply

husna May 17, 2012 at 3:52 pm

err. kalau pakai lens untuk tujuan kemudahan ?
leceh lah pakai spec. :(

Reply

yaya June 12, 2012 at 8:27 am

heliza helmi pakai contact lens jugak kan

Reply

naina June 21, 2012 at 10:55 pm

cume nk bagi pendapat……heliza helmi tu manusie biase jee….bkn nye ustazah atau pon ahli agama…die kan artis, biaselah artis..bknye mementingkan hukum-hakam…..so, buat ape nk ikut artis…heiza pakai c/len x heranlah, lainlah klau tanye “ustazah tuu pkai c/lenlah”….mmg menghairankan kan….(^________^)..

Reply

qinafuads June 23, 2012 at 4:13 pm

jika sudah timbul dalam hati rasa was2,adalah lebih baik dijauhkan. jika sudah timbul soalan halal/haram, lebih baik kita pilih jalan selamat: jauhi perkara was2, kan :)
sekadar pendapat.

Reply

Adyb July 1, 2012 at 7:50 pm

Jangan menghalalkan perkara yang haram :)

Reply

Zura July 4, 2012 at 2:21 am

mata berwarna bukan orang kafir je yang ada..Orang Arab n Pakistan pun ada yang mata asli coklat,biru dan hijau..saya pemakai lens jernih, tapi kalau saya pakai yg brwarna ialah untuk sebab peribadi sendiri bukan utk meniru..

Reply

April July 10, 2012 at 11:23 pm

Saya nak tnya. Mcam mna pula klau org pkai C.L time wktu persekolahn?

Reply

musafirdunia August 14, 2012 at 9:58 am

http://mufti.perlis.gov.my/informasi/koleksi-doa/100-penggunaan-kanta-lekap-berwarna-fatwa-mesir- majlis mufti telah keluarkan fatwa.Ustaz Azhar idrus pn ada sebut dh bnde ni,rasanya majlis agama dan ustaz xkn senang2 mainkan fatwa.depa xkn ikut suka nk halal or haramkan sesuatu bnde tu.so moral,crila ilmu,mengaji,nasihat ni utk sy jugak.jgn kita ckpp ikut ego,okay. jgn mudah doakan yg bukan2.ok.sekadar perkongsian.wallahualam bissawab

Reply

yusri August 23, 2012 at 2:19 pm

salam..
apa hukum seorang lelaki memakai lens???
x kire bewarna atau pon tidakk,,,,???tolng saya terangkan…

Reply

Mrs Syukri August 29, 2012 at 10:56 am

salam.. sy guna contact lens brwrna just suke2. bole ke?

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

{ 3 trackbacks }

Previous post:

Next post: