≡ Menu

Hina Rasulullah: Mc Donald Tarik Balik Power Rangers

Print Friendly

Syarikat makanan segera Mc Donald Arab Saudi menarik mainan Power Rangers yang diberikan percuma bersama pakej menu Happy Meal yang dijual di negara tersebut. Keputusan itu diambil untuk mengelakkan salah paham akibat munculnya protes dari pelbagai kalangan atas mainan yang dianggap menodai Nabi Muhammad SAW.

Lafaz nama Nabi Muhammad SAW (dalam bahasa Arab) tampak jelas terlihat di dasar mainan tempat pijakan kaki Power Rangers. Ketika dimainkan, maka sambil berputar kaki tokoh super hero itu akan mengenai nama Nabi Muhammad SAW. Sehingga terkesan nama Nabi Muhammad SAW diinjak oleh tokoh super hero tersebut.

Hal ini mencetuskan protes keras dari beberapa pelanggan di Arab Saudi yang jeli melihatnya. Mainan itu dibahagikan secara percuma bersama pakej Happy Meal yang dijual untuk pelanggan-pelanggan kanak-kanak-kanak-kanak dengan harga 12 Riyal. Syarikat cepat saji itu membahagikan mainan tersebut di tengah gencarnya pelbagai aksi kempen masyarakat Arab saudi seperti “Dukung Nabi-mu” dan “Bersama Kita Membela Nabi”, untuk membela kehormatan Rasulullah dari serangan dan hujatan yang sengaja dilancarkan oleh kumpulan tertentu.

 

Sumber: http://www.republika.co.id

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
{ 17 comments… add one }
  • balqis June 20, 2012, 4:11 pm

    subahanallah…

  • dienprk June 20, 2012, 10:42 pm

    itu semua perancangan jahat musuh islam…ingatlah pesan rasulullah bahawa musuh2 islam telah berputus asa untuk menukar agama umat islam..lalu mereka jadikan umat islam mengikut cara hidup mereka.walaupun mereka tetap islam

  • L June 22, 2012, 8:12 am

    boikot!!!

  • zarifah June 25, 2012, 1:41 pm

    apehal la depa ni xhbs2,pa yg depa dpt pn xtau la

  • s_din July 18, 2012, 8:44 am

    Semoga dilaknat pd org yg membuatnya & menyebarkannya (pd yg dah tahu)

  • Hawa July 18, 2012, 11:13 am

    Ya Allah….mcm2 cara dorang nak pesongkan akhidah umat islam. Lindungilah hamba2mu Ya Allah…

  • ingsun dewe September 1, 2012, 3:32 pm

    Memang orang kafir tkkn pernah berhenti memerangi orang islam dengan berbagai cara termasuk lewat mainan mcm itu.
    Tapi walau mcm manapun caranya orang kafir tkkn dapat runtuhkan islam.
    Sebaliknya org kafir itu sendiri yg pasti akan hancur lebur.

  • Ridhuan Kamal September 11, 2012, 11:24 pm

    Pada pandangan saya, saya sarankan sila tengok betul-betul. Bagi saya Orang Saudi tersilap dan telah bertindak melulu-lulu. Ianya hanyalah simbol halilintar. Tak kira macam mana saya cuba lihat pun, saya tetap tak nampak nama nabi Muhammad SAW Ianya bukan lah satu isu malah merosakkan pandangan orang bukan Islam terhadap penganut agama Islam kerana benda yang bukan isu pun telah dijadikan satu isu yang besar.

  • TrueRanger November 3, 2012, 12:01 pm

    Tolonglah. Ni bukannya tulisan Muhammad, tapi sebenarnya gambar Ryuu Origami/Dragon Zord. Tengok sini: http://images.wikia.com/powerrangers/images/5/56/Shinken-disc-blue.jpg
    Adapt dari Jepun, Samurai Sentai Shinkenger. Bagi saya, tak nampak seperti tulisan Muhammad pun.
    Melampau la kalau semua benda nak tentang Islam kan.
    #sayasayangIslam

    • fluttershynabilah November 8, 2015, 3:13 am

      Saye Bantah Dengan Trueranger.cube la Awk bukak Mate ,hati,fikiran awk Tu.adakah Awk Lebih sayangkan nabi Kita or Power Ranger

  • Adib November 3, 2012, 12:19 pm

    Setuju dengan Ridhuan Kamal

  • Mat Yop November 3, 2012, 1:00 pm

    Sebab kau byk melakukan onani, sebab tu kau buta hati tak nampak nama Nabi SAW.

  • KADAENG February 4, 2013, 1:35 pm

    LAKNAKTULLAH kaum YAHUDI….
    Iblis semua kaum yahudi dan nasrani..
    Apa salah nabiku ko hina terus..
    Sy org MKSR siap perang dgn kaum2 yahudi biadab..

  • Andy March 28, 2013, 10:34 am

    Mekdi mmg musuh islam.
    Tapi heran knp masih byk org islam p makan sana.
    Bodoh2

  • RANI March 29, 2013, 3:46 am

    jangan bicara aja..buktikan.untuk tak makan di mc d…………

  • Abam Panda November 7, 2015, 6:40 am

    Minta maaf nak cakap. Saya tonton cerita ni dan saya tahu dan kenal simbol tu. Takda langsung persamaan dengan kalimah Muhammad. Itu hanya lakaran seekor naga yang sedang terbang apabila dilihat dalam prisma yang berputar. Saya harap tiada yang komen tanpa membuat kajian mendalam.

  • wati November 7, 2015, 11:37 am

    tolong diperjelas gambar tulisan rasul, soalnya samar2. jgn membuat berita yg tidak jelas, kesannya web ini kurang berita

Leave a Comment

CommentLuv badge

Next post:

Previous post: