Fadhilat Wudhu’

by admin on March 19, 2012

Assalamualaikum wbt..

Wudhu’?? Rasanya ramai antara kita yang memang sudah mahir dan pakar dalam bab ni memandangkan kita memang sudah di ajar dari kecil mengenai perkara ini. Tetapi suka untuk dikongsi bersama sebagai satu peringatan. Mungkin sudah menjadi kebiasaan bagi kita pelajar oversea untuk ke kelas dalam keadaan berwudhu supaya jimat masa dan senang untuk solat terutamanya bila waktu solat sangat singkat. Tidaklah salah untuk mengekalkan wudhu yang masih ada tetapi alangkah elok kalau kita membiasakan diri untuk berwudhu setiap kali hendak solat walaupun belum batal kerana itu adalah yang tebaik. Mungkin ada pengecualian pada tempat-tempat tertentu yang susah untuk berwudhu ataupun sewaktu kita sedang bermusafir. Lagi satu, mungkin juga kita cenderung untuk memelihara wudhu disebabkan keadaan sekarang yang sangat sejuk dan nak sentuh air untuk berwudhu pun macam agak susah. Dan saya teringat kata-kata seorang kawan, dia kata kita sepatutnya bersyukur kerana kita telah diberi kelebihan oleh Allah untuk hidup di bumi Ireland yang sejuk ni. Mungkin dengan usaha kita yang ikhlas untuk berwudhu dan usaha utntuk melawan perasaan malas itu mendapat ganjaran yang besar di sisiNya, insyaAllah.

Saya pernah dengar bahawa setiap kali kita berwudhu akan gugur dosa-dosa kecil. Jadi, sama-samalah kita fikirkan. Tidakkah kita mahu dosa kita di hapuskan dengan hanya mengambil wudhu yang sempurna. Sesungguhnya wudhu yang sempurna bukan hanya menjamin solat diterima tetapi juga boleh menghapuskan doa-dosa selagi tidak melakukan syirik.

Rasulullah saw bersabda :

“Dari Abu Hurairah berkata: telah bersabda Rasulullah saw: Apabila seseorang hamba muslim atau mukmin berwuduk maka setelah ia membasuh wajahnya, keluarlah dari wajahnya segala dosa yang telah dilihat oleh kedua matanya melalui air atau bersama titisan air yang terakhir. Ketika membasuh kedua tangannya keluarlah dari kedua tangannya bersama air atau titisan air yang terakhir. Sewaktu ia membasuh kakinya setiap dosa yang dilangkah oleh kedua kakinya bersama air atau bersama air terakhir sehinggalah setelah ia selesai berwuduk ia bersih dari dosa-dosanya.” (Hadis Riwayat Muslim)

Selain daripada itu, antara fadhilat lain wuduk ialah mengangkat darjat manusia.

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu:

“Sesungguhnya Rasulullah saw telah bersabda: Sukakah kamu semua sekiranya aku tunjukkan kepada kalian akan amalan yang dapat menghapuskan kesalahan-kesalahan dan mengangkat beberapa darjat kalian? Mereka menjawab: Ya, wahai Rasulullah. Maka Baginda saw pun bersabda: Iaitu (antaranya) menyempurnakan wudhu walaupun dalam keadaan yang tidak disenangi (seperti kesejukan dan sebagainya).” (Hadis riwayat Muslim)

Seterusnya, wudhu dapat memberi cahaya di akhirat.

“Sesungguhnya umatku dipanggil pada Hari Kiamat dalam keadaan bercahaya wajah-wajah, tangan-tangan & kaki-kaki mereka kerana bekas wudhu.” (Riwayat Bukhori dan Muslim)

Pernahkah kita dengar bahawa wudhu dapat membuka ikatan syaitan? Ya, Rasulullah ada bersabda bahawa ikatan syaitan pada manusia akan terlerai dengan wudhu.

“Dari Abu Hurairah, beliau meriwayatkan dari Rasulullah saw, bahawa syaitan mengikut manusia ketika tidur di malam hari, dengan tiga ikatan. Kemudian Rasulullah saw memberitahu cara untuk merungkai ikatan tersebut, dalam sabda Baginda saw: Sekiranya dia (manusia) bangun (dari tidurnya), dan mengingati Allah, bebaslah satu ikatan. Sekiranya dia berwudhu pula, bebaslah satu ikatan lagi, dan sekiranya dia bersolat, bebaslah satu ikatan lagi. Maka dia akan menjadi segar dan baik dirinya. Sekiranya dia tidak melakukannya (berzikir, wudhu, dan bersolat), maka dia akan menjadi buruk dan pemalas.” (Hadis riwayat Al-Bukhari)

Subhanallah, betapa besar dan istimewanya ganjaran berwudhu. Tak susahkan?? Sesungguhnya islam itu sangat mudah. Jadi, saya ingin menyeru kepada semua dan diri sendiri juga untuk rajin-rajinkalah diri kita untuk berwudhu. Basahkanlah anggota badan kita dengan wudhu. InsyaAllah segala usaha kita untuk berwudhu dan menyucikan diri mendapat ganjaran yg besar daripada Allah.

Firman Allah:

“…Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertaubat dan mencintai orang-orang yang bersih (Al-baqarah : 222)

Sekadar ini sahaja perkongsian untuk kali ini. Semoga kita dapat mengamalkannya.

 

Sumber: http://www.ataphijau.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 5 comments… read them below or add one }

Siti Shahariah March 19, 2012 at 10:55 am

Subhanallah, Maha Pengampun nya Allah swt. Dengan berwudhu’ saja, dosa-dosa kecil boleh terampun.

Reply

Sigit March 19, 2012 at 11:13 am

Syukron sodaraku

Reply

eko sunaryo March 19, 2012 at 11:16 am

Ass. Subhanallah, Maha Pengampun nya Allah swt. Dengan berwudhu’ saja, dosa-dosa kecil boleh terampun.ada satu pertanyaan ustad bagaimana niat/lapatnya wudu untuk sholat dan wudu untuk mandi.Wass.

Reply

Lets Read Quran Online Join Us To Know . March 19, 2012 at 1:09 pm

Assalamu’alaikum Warohmatullahi Wabarokatuh
Kepada Bapak atau Ibu, tolong di baca dan di share …. ..
Kami minta tolong untuk berbagi pada semua, Menyebarkan Islam & Pengetahuan Al-Quran secara online.
Kami siap untuk membantu Anda dan an…ggota keluarga Anda dalam 5 hari pertama gratis, dengan pelayanan terbaik di rumah atau di kantor Anda. Belajar mengenai pemahaman, pengetahuan membaca Al Qur’a suci dengan para pembimbing yang terlatih dan profesionai. Kami membimbing dari dasar untuk belajar Al Qur’an. Topik yang kami berikan seperti: Membaca Al-Quran untuk pemula. Membaca Qur’an dengan Tajweed. Membaca Qur’an dengan Tarteel. Menghafal quran. Terjemahan Al-Quran. Tafsir Quran (Arab, Urdu.Panjabi & Inggris). Doa, dan Menghafal Al-Qur’an (Hifz).

Bagaimana caranya untuk menjadi peserta :
Siapa saja yang memiliki internet dan komputer bisa belajar dengan kami. Kami akan memandu Anda melalui cara men-download program GoToMeeting sederhana untuk Membaca Al-Quran Live dan sesi interaktif dengan guru bacaan Quran hidup. Membaca Al-Qur’an dan program bacaan adalah untuk anak2, kawula muda dan orang tua , siapa pun dari usia 4 – 75 tahun, bisa mendapatkan keuntungan dari program bimbingan online belajar membaca Al qur’an dari kami.
Daftarkan dan hubungi kami untuk 5 hari pertama gratis dalam belajar Al Qur’an secara online. Nomor telepon kami :
Kanada (647 864 0422)
Spanyol (0034-677168776)
Pakistan (+92-344-528-8983)
http://islamforever1.webs.com/
http://onlineislamforever.wordpress.com/
http://www.facebook.com/groups/onlineislamforever/
http://www.facebook.com/pages/Online-Islam-Forever/136965829694232
http://www.facebook.com/onlineislamforever
Seperti diriwayatkan oleh ‘Utsman: Nabi (saw). bersabda, “Yang terbaik di antara kamu (umat Islam) adalah mereka yang belajar Al-Qur’an dan mengajarkannya.”
Kami akan menghubungi Anda secara Online , Anda akan tahu Program ini mudah dan dilakukan secara Online . Siswa Kami berada di seluruh dunia antara lain : Uk, Usa, Australia Kanada, Indonesia, Malaysia , Arab Saudi, dan di manapun anda berada kami siap membantu untuk menghubungi anda secara online.

Kami mengajar Al Qur’an secara online, di antaranya adalah :
Membaca Al Qur’an untuk pemula.
Membaca Qur’an dengan Tajweed.
Membaca Qur’an dengan Tarteel.
سيدي العزيز / سيدتي نحن رودي ليتيح لك وأفراد عائلتك مع الخدمات في منزلك, والمكاتب. قراءة القرآن, القرآن التعلم, وتلاوة القرآن وفهم القرآن الكريم من خلال المعرفة والحكمة من المعلمين المدربين تدريبا مهنيا لدينا. ونحن من تغطية أساسية لتعلم القرآن الكريم مما عزز شركة .. قراءة القرآن الكريم مع التجويد.lude موضوعات مثل قراءة القرآن القراءة للمبتدئين. ترجمة القرآن.: تفسير تحفيظ القرآن الكريم. القرآن مع Tarteel. الصلوات والدعاء وسيرا لتحفيظ. القرآن (العربية والأردية والإنجليزية). القرآن القاعدة الأساسية كيف يمكن أن تصبح طالبا? في دورات طلب خاص.أي شخص لديه الانترنت والكمبيوتر يمكن أن تتعلم معنا. ونحن سوف المشي خلال لكم كيفية تحميل برنامج بسيط GoToMeeting لايف التفاعلية القرآن قراءة وتلاوة الدورة مع معلم القرآن العيش. قراءة القرآن الكريم وبرنامج التلاوة للشباب على حد سواء والكبار على حد سواء, أي شخص من سن 4 حتي 75 ويمكن الاستفادة من موقعنا على الانترنت برنامج دروس القرآن.
البريد الإلكتروني لايف والدردشة, ومساعدة
يا أسلم عليكم. سيدي العزيز / سيدتي نحن رودي ليتيح لك وأفراد عائلتك مع الخدمات في منزلك, والمكاتب. قراءة القرآن, القرآن التعلم, وتلاوة القرآن وفهم القرآن الكريم من خلال المعرفة والحكمة من المعلمين المدربين تدريبا مهنيا لدينا. القرآن القراءة للمبتدئين.ونحن من تغطية أساسية لتعلم القرآن الكريم مما عزز قراءة القرآن شركة .. تحفيظ القرآن الكريم.lude موضوعات مثل: قراءة القرآن مع Tarteel. الكريم مع التجويد. تفسير القرآن (العربية والأردية والإنجليزية).الصلوات ترجمة القرآن. في دورات طلب خاص.القرآن القاعدة الأساسية كيف والدعاء وسيرا لتحفيظ. يمكن أن تصبح طالبا? أي شخص لديه الانترنت والكمبيوتر يمكن أن تتعلم معنا. ونحن سوف المشي خلال لكم كيفية تحميل برنامج بسيط GoToMeeting لايف التفاعلية القرآن قراءة وتلاوة الدورة مع معلم القرآن العيش. قراءة القرآن الكريم وبرنامج التلاوة للشباب على حد سواء والكبار على حد سواء, أي شخص من سن 4 حتي 75 ويمكن الاستفادة من موقعنا على الانترنت برنامج دروس القرآن.
البريد الإلكتروني لايف والدرد. , ومساعدة البريد الإلكتروني ام اس ان البريد الإلكتروني وياهو رسول … سكايب لايف عبر الإنترنت skype (onlineislamforever البريد الإلكتروني لايف والدردشة, ومساعدة guide.line onlineislalmforever@hotmail.com البريد الإلكتروني و onlineislamforever@yahoo.com ام اس ان البريد الإلكتروني وياهو رسول … سكايب لايف عبر الإنترنت (onlineislamforever
Datang Untuk Tahu Join Us & Berbagi Untuk Semua!

Reply

tawar March 21, 2012 at 1:43 pm

Wuduk dari segi kesihatan :-

1. Kerap terjadi kekeringan kulit atau kulit mengelupas di tapak tangan dan jari di
kalanganpesakit yg tidak dapat mengalirkan air di anggota tersebut disebabkan
kecederaan

2.Fisioterapi yg melibatkan pergerkan anggota tangan dan kaki biasanya adalah
pergerkan yg menimum ; pesakit yg biasa dengan wuduk sudah tidak mempunyai
banyak maslah dalam menjalani rawatan berkenaan

3.Perlakuan dalam mengambil wuduk melibatkan pergerakan otot yg sangat minimal
tetapi memberi impak yg kuat keseluruh anggota badan. Tanda tanda awal
seseorang sembuh daripada misalnya patah tulang serangka adalah keupayaan
mengambil wuduk sendiri.Dapat menyapu muka dengan tangan yg mana tulang
serangka mengalami kecederaan , sudah cukup memberitahu bahawa kecederaan yg
dialami mulai sembuh.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: