≡ Menu

Kesan Dosa Kepada Hati

Print Friendly

Dalam bab ini dan beberapa bab yang mendatang, saya akan mengulang satu hadith yang masyhur.

“Orang yang beriman akan melihat dosanya umpama gunung yang menghempap, manakala ahli maksiat pula akan melihat dosa itu umpama lalat yang hinggap pada hidung.” (Hadith riwayat Bukhari)

Kerana kita akan membicarakan berkenaan kesan dosa.

Saya akan bermula efek dosa kepada hati. Raja kepada segala anggota.

Nanti selepas kita mengetahui efeknya, kita sendiri yang akan melihat semula diri kita. Sejauh mana kita melihat dosa kita itu sebagai apa. Gunung? Atau lalat yang dikuis kemudian hilang?

Kerana dosa, perlu kita padamkannya jika benar hendak menyelamatkan diri kita.

Dosa. Menggelapkan jiwa.

Rasulullah SAW bersabda:

“Sesungguhnya orang mukmin apabila melakukan sesuatu dosa, terbentuklah bintik hitam pada hatinya. Apabila dia bertaubat, kemudian menghentikan dosa-dosanya dan beristighfar, maka bersihlah daripadanya bintik hitam itu. Dan apabila dia terus melakukan dosa, bertambahlah bintik hitam itu pada hatinya, sehingga tertutuplah seluruh hatinya, itulah karat yang disebut Allah SWT di dalam kitabNya: Sesekali tidak, sebenarnya apa yang mereka lakukan telah mengkaratkan(menutup) hati mereka. Surah Al-Mutoffifin ayat 14.” (Hadith riwayat Al-Baihaqi)

Apabila hati gelap, maka terpadamlah pandangan jiwa.

Hubungan dengan Allah SWT akan terputus, lantas maksiat kita akan lakukan tanpa peduli dan berkira-kira. Sebab itu, suka saya ulang-ulang sabda Rasulullah SAW:

“Tidak akan mencuri seorang pencuri, sekiranya ketika dia mencuri itu dia beriman. Tidak akan berzina seorang penzina, sekiranya ketika dia berzina itu dia beriman. Tidak akan meminum arak seorang peminum arak, sekiranya ketika dia meminum arak itu dia beriman.” (Hadith riwayat Bukhari dan Muslim)

Sekiranya dia beriman, dia tidak akan melakukan dosa.

Kerana, dosa dengan keimanan adalah dua dunia yang berbeza. Tidak akan bersatu dalam satu masa. Maka hati yang gelap, akan memadamkan keimanan ini, akan melindungi keimanan ini, sekaligus membuatkan kita lemah dan terjerumus ke dalam dosa.

Sedangkan hati adalah raja.

Kita perhatikan pula sabda Rasulullah SAW:

“Ketahuilah di dalam jasad itu ada segumpal daging, apabila dia baik maka baiklah seluruh jasad, dan apabila dia buruk maka buruklah seluruh jasad. Ketahuilah bahawa itu adalah hati.” (Hadith riwayat Bukhari dan Muslim, dari Nu’man bin Basyir)

Kita tidak sedar akan hal ini. Kadangkala, kita fikir dosa itu satu perkara lain. Akan masuk ke dalam satu ‘akaun bank’ yang lain. Yang terpisah. Tidak. Tidak dan tidak.

Dosa ini akan masuk ke dalam ‘akaun bank’ yang sama. Ibarat virus. Menjalar dan memusnah, memadamkan pahala-pahala, dan menggelapkan jiwa. Seterusnya jika tidak dihalang, jika tidak dicuci dan dibersihkan, bukan sahaja akan merosakkan hati, tetapi juga sikap, akhlak, dan peribadi.

Kerana amalan, adalah apa yang menterjemahkan hati.

Kita akan jadi malas beribadah. Kita akan mula rasa jauh daripada Allah SWT, seakan-akan Allah tidak melihat kerja-kerja kita. Kita akan mula rasa cepat penat melakukan kebaikan. Kita akan cepat rasa marah. Cepat berputus asa. Cepat kecewa. Kerana dosa telah menghijab kita daripada Allah SWT.

Penutup: Kerana itu, Kita Perlu Peka

Kerana itu, dalam hal ini kita perlu tersangat peka dan sensitif.

Dosa, perlu kita pandang sebagai yang lebih kotor daripada najis.

Kalau najis terlekat pada tangan kita, kita boleh rasa geli. Kita cuci. Maka bagaimana pula dosa yang menggelapkan hati, menjauhkan kita daripada Ilahi? Tidakkah sepatutnya kita rasa lebih geli?

Kerana itu, yang benar-benar sensitif dengan dosa ini hanya yang beriman.

Orang beriman bukanlah sempurna. Kerana iman itu naik dan ada masa turunnya. Tetapi keimanan yang bergetar, akan menyedarkan. Orang beriman akan cepat mencuci dosanya bila tersedar. Tidak akan berlama-lama. Dia akan menyesal bersungguh-sungguh, dan berusaha untuk tidak mengulangnya.

Sebab orang yang beriman, akan melihat dosa itu ibarat gunung yang akan menghempapnya.

Tetapi orang-orang yang tidak beriman, yang tidak benar keimanannya, yang ada masalah dengan keimanannya, orang-orang ini hanya akan memandang dosa seperti lalat yang hinggap pada hidungnya. Sangkanya, dengan kuis sedikit, dosa akan hilang begitu sahaja. Tidak ambil peduli.

Sebab itu dia berterusan bergelumang di dalamnya.

Maka siapakah yang berusaha, mencuci hatinya?

Atau sekadar membiarkan hati itu terus melemah dan melemah, dimamah dosa?

 

Sumber: http://www.langitilahi.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
{ 9 comments… add one }
 • nadia December 28, 2011, 12:21 pm

  artikel yang bagus….nasihat yang berguna..kata-kata yang merangsang hati untuk bertaubat…

 • miera December 31, 2011, 9:21 pm

  kalau baik mknnya maka baiklah hatinya…=)

 • fadhli March 6, 2012, 8:29 am

  terima kasih……

 • hazlina March 19, 2012, 11:31 pm

  alhamdulillah,dosa,sesuatu yang sukar untuk dikesan oleh hati yang gelap tetapi dosa akan membawa amarah segala maksiat…sucikan hati dgn zikrullah,setiap masa,berdiri duduk dan baring…kata Rasulllh,mataku tidur tapi hatiku tetap jaga…hati yang hidup dengan zikrullah…

 • siti nurwanis April 4, 2012, 10:30 am

  ya ALLAH ampunila dosa hamba yg hamba sengaja ataupun yg tdk hamba sengaja………amien……..

 • seorang manusia April 25, 2012, 8:13 pm

  hati yang gelap amat menyiksakan dan menyedihkan..

  • Ana lizz June 19, 2012, 4:34 pm

   Bersegeralah mensucikan hati dengan taubatan nasuha

 • siti kiambang July 15, 2012, 9:22 am

  btul tu..brhati2 la kta dgn dosa…

 • siti kiambang July 15, 2012, 9:26 am

  lpa plak nak share..hati jugak ble mnjadi kotor apabila ianya trdedah dgn maksiat yg brbentuk zina..yg pling sukar nk elak bgi rmaja skrg ni adalh zina hati..trutmnya budak2 sklh yg msih mentah..kpd rmaja n adik2 d luar sna..jdi la hamba,anak,sahabat n insan yg soleh/solehah yg bertanggungjwb..sesungguhnya cinta Allah mlebihi dri sumanya..

Leave a Comment

CommentLuv badge

Next post:

Previous post: