≡ Menu

Di Manakah Solat Kita?

Print Friendly

Dalam era membaiki diri ini, kita nilaikan sembahyang kita, nanti akan terjawap Kenapa kita tidak dibantu, dan ini juga gambaran secara keseluruhannya, mengapa umat islam terbiar dan tiada pembela dan umat islam kini tidak lagi menjadi umat yang agung seperti dulu.

Golongan Pertama
Kita boleh lihat hari ini sudah ramai umat islam yang tidak sembahyang, bahkan ramai juga yang tidak tahu hendak sembahyang; mereka telah jatuh kafir. Imam Malik berkata bahawa jatuh kafir kalau tidak sembahyang tanpa sebab. Imam Syafie kata jatuh fasik (pun masuk neraka juga) kalau ia masih yakin sembahyang itu fardu.

Golongan Kedua
Orang yang mengerjakan sembahyang secara zahir sahaja, bacaan pun masih tak betul, taklid buta, main ikut-ikut orang saja. Belajar sembahyang maupun secara rasmi atau tak rasmi tak ada. Ilmu tentang sembahyang tiada. Golongan ini tertolak bahkan berdosa besar dan hidup dalam keadaan derhaka kepada Allah Taala.

Golongan Ketiga
Orang yang mengerjakan sembahyang, bahkan tahu ilmu mengenai sembahyang, tetapi tak boleh lawan nafsu terhadap tarikan dunia yang kuat. Jadi mereka ini sekejap sembahyang, sekejap tidak. Kalau ada masa dan mood baik; ia sembahyang, kalau sibuk dan terkocoh kacah, ada program kenduri, pesta .a, berziarah, bermusafir, letih dan penat, maka ia tak sembahyang. Orang ini jatuh fasik.

Golongan Keempat
Orang yang sembahyang, kalaupun ilmunya tepat, fasih bacaannya, tetapi tak khusyuk kalau diperiksa satu persatu bacaannya, lafaznya banyak yang dia tak faham, fikirannya tak terpusat atau tak tertumpu sepenuhnya pada sembahyang yang dilaksanakannya itu disebabkan tak faham apa yang dia baca. Cuma main hafal saja. Jadi fikirannya terus tertumpu pada dunia dan alam sekelilingnya. Fikirannya mengembara dalam sembahyang, orang ini lalai dalam sembahyang. Neraka wail bagi orang jenis ini.

Golongan Kelima
Golongan yang mengerjakan sembahyang cukup lima waktu, tepat ilmunya, faham setiap bacaan sembahyang, fatihahnya, doa iftitahnya, tahiyyatnya, tapi tak dihayati maksud dalam sembahyang itu. Fikirannya masih melayang mengingatkan perkara dunia, dek kerana faham saja tetapi tidak dihayati. Golongan ini dikategorikan sebagai sembahyang awamul muslimin.

Golongan Keenam
Golongan ini baik sedikit dari golongan yang ke lima tadi, tetapi main tarik tali di dalam sembahyangnya, sekali sekala khusyuk, sekali sekala lalai pula. Bila teringat sesuatu di dalam sembahyangnya, teruslah terbawa-bawa, berkhayal dan seterusnya. Bila teringat Allah secara tiba- tiba, maka insaf dan sedarlah semula, cuba dibawa hatinya serta fikirannya untuk menghayati setiap kalimat dan bacaan di dalam sembahyangnya. Begitulah sehingga selesai sembahyangnya. Ia merintih dan tak mahu jadi begitu, tapi terjadi jua. Golongan ini adalah golongan yang lemah jiwa. Nafsunya bertahap mulhamah (ertinya menyesal akan kelalaiannya dan cuba baiki semula, tapi masih tak terdaya kerana tiada kekuatan jiwa). Golongan ini terserah kepada Allah. Yang sedar dan khusyuk itu mudah-mudahan diterima oleh Allah, mana yang lalai itu moga-moga Allah ampunkan dosanya, namun tiada pahala nilai sembahyang itu. Ertinya sembahyangnya tiada member kesan apa apa. Allah belum lagi cinta akan orang jenis ini.

Golongan Ketujuh
Golongan yang mengerjakan sembahyangyang tepat ilmunya, faham secara langsung bacaan dan setiap lafaz di dalam sembahyangnya. Hati dan fikirannya tidak terbawa-bawa dengan keadaan sekelilingnya sehingga pekerjaan atau apa pun yang dilakukan atau yang difikirkan diluar sembahyang itu tidak mempengaruhi sembahyangnya. Walaupun ia memiliki harta dunia, menjalankan kewajiban dan tugas keduniaan seperti perniagaan dan sebagainya namun tidak mempengaruhi sembahyangnya. Hatinya masih dapat memuja Allah di dalam sembahyangnya. Golongan ini disebut orang-orang soleh atau golongan abrar ataupun ashabul yamin.

Golongan Kelapan
Golongan ini seperti juga golongan tujuh tetapi ia mempunyai kelebihan sedikit iaitu bukan saja faham, dan tak mengingati dunia di dalam sembahyangnya, malahan dia dapat menghayati setiap makna bacaan sembahyangnya itu, pada setiap kalimah bacaan fatihahnya, doa iftitahnya, tahiyyatnya, tasbihnya pada setiap sujudnya dan setiap gerak gerinya dirasai dan dihayati sepenuhnya. Tak teringat langsung dengan dunia walaupun sedikit. Tapi namun ia masih tersedar dengan alam sekelilingnya. Pemujaan terhadap Allah dapat dirasai pada gerak dalam sembahyangnya. Inilah golongan yang dinamakan golongan Mukkarrabin (Yang hampir dengan Allah).

Golongan Kesembilan
Golongan ini adalah golongan yang tertinggi dari seluruh golongan tadi. Iaitu bukan saja ibadah sembahyang itu dijiwai di dalam sembahyang malahan ia dapat mempengaruhi di luar sembahyang. Kalau ia bermasalah langsung ia sembahyang, kerana ia yakin sembahyang punca penyelesai segala masalah. Ia telah fana dengan sembahyang.

Sembahyang telah menjadi penyejuk hatinya. Ini dapat dibuktikan di dalam sejarah, seperti sembahyang Saidina Ali ketika panah terpacak dibetisnya. Untuk mencabutnya, ia lakukan sembahyang dulu, maka di dalam sembahyang itulah panah itu dicabut. Mereka telah mabuk dengan sembahyang. Makin banyak sembahyang semakin terasa lazat, sembahyanglah cara ia nak lepaskan kerinduan dengan tuhannya.

Dalam sembahyanglah cara ia nak mengadu-ngadu dengan Tuhannya. Alam sekelilingnya langsung ia tidak hiraukan. Apa yang nak jadi disekelilingnya langsung tak diambil peduli. Hatinya hanya pada Tuhannya. Golongan inilah yang disebut golongan Siddiqin. Golongan yang benar dan haq. Setelah kita nilai keseluruhan sembilan peringkat sembahyang itu tadi, maka dapatlah kita nilai sembahyang kita di tahap yang mana.

Maka ibadah sembahyang yang boleh membangunkan jiwa, membangunkan iman, menjauhkan dari yang buruk, boleh mengungkai mazmumah, menanamkan mahmudah, melahirkan disiplin hidup, melahirkan akhlak yang agung ialah golongan tujuh, lapan dan sembilan sahaja. Sembahyangnya ada kualiti, manakala golongan yang lain jatuh pada kufur, fasik dan zalim.

Jadi dimanakah tahap sembahyang kita? Perbaikilah diri kita mulai dari sekarang. Jangan tangguh lagi. Pertama-tama soalan yang akan ditujukan kepada kita di akhirat nanti ialah solat atau sembahyang kita.

Marilah bersama membaiki solat kita agar segara dapat bantuan dari Allah, agar terhapuslah kezaliman, semoga tertegak kembali daulah Islam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
{ 25 comments… add one }
 • sri handayani December 19, 2011, 12:46 pm

  tanks, sangat mengingatkan…

 • fatimah December 19, 2011, 5:33 pm

  minta share…

 • pjaz December 20, 2011, 9:35 pm

  sangat2 menarik..mohon share yer =]

 • wawa December 21, 2011, 7:54 pm

  mohon share. 🙂

 • ANA December 23, 2011, 11:29 am

  tersangat mengingatkan kepada aku yang lalai.tma kasih .moga anda semua sentiasa dlm limpahan rahmatnya.aamin.

 • Lynna Nmn December 27, 2011, 7:12 pm

  mohon share, please.

 • arim January 18, 2012, 4:50 pm

  salam..m0h0n share..thanx =)

 • zainizain January 24, 2012, 7:23 pm

  minta di share

 • Ajib Ibrahim February 1, 2012, 12:10 pm

  Ilmu yg sngt bermunafaat…..t.ksh bnyk.

 • Muhammad Noh Taqarrub March 17, 2012, 5:58 pm

  Bagai mana dengan penulis artikal ini…? dalam golongan manakah dan dapatkah penulis menilai status idadat ( solat ) sendiri?

 • ana March 17, 2012, 7:09 pm

  salam. dari manakah sumber hukum solat ini? harap dapat dinyatakan. penting untuk rujukan supaya lebih meyakinkan…

 • Hafiz Kamal March 17, 2012, 11:27 pm

  Semoga ALLAH Terima Solat Kita Semua,Yakin,Tidak Berputus Asa,Sentiasa Memperbaiki Solat Kita Dari Masa Ke Semasa,Mendalami Ilmu-Ilmu Agama Dan Rajin-Rajin Lah Ke Surau-Surau Berdekatan Mahupun Ke Masjid Untuk Solat Berjemaah,Insya’ALLAH Kita Akan Berjaya Dunia Akhirat,Mudah-Mudahan Dengan Redha ALLAH S.W.T. Salam…

 • Subadi Purboyuwono March 23, 2012, 2:45 pm

  good referance

 • Sam March 23, 2012, 4:58 pm

  Perintah Allah tu suruh kita lakukan solat; buat sajalah. Lagi khusuk ,lagi bagus. Kalau menghadap Allah wajiblah faham apa2 yg kita katakan; kalau tak faham, maka diibaratkan sebagai mabuk. Kalau mabuk, jangan solat. Orang yg bijak dan berakal tahu dan faham apa2 yg dilakukannya.

 • kakak March 23, 2012, 5:28 pm

  betol tu apakah sumber nya

 • tawar March 24, 2012, 11:23 am

  ” mereka telah mabuk dengan sembahyang ” ?
  ” mengapa malas sangat dgn sembahyang, tak sampai 10 minit pun”

  Ungkapan di atas tidak sesuai kerana menyimpang dari maksudnya

 • Sam April 3, 2012, 10:11 am

  Allah ada berfirman “Jangan kamu solat di dalam keadaan mabok, sehingga kamu faham apa yg kamu katakan”. Komen: Sekarang tak ada orang yg mabok yg solat. Kalau orang mabok nak masuk kawasan masjid, pasti kena halau apatah lagi nak bersolat dalam masjid. Namun sekarang ramai di kalangan kita, orang Melayu, tak faham apa yg dikatakan di dalam solatnya kerana tak faham bahasa Arab. Mereka ini bolih diibaratkan sebagai mabok. Sekurang2nya fahamlah makna ayat2 yg wajib dibaca di dalam solat tu.

 • confuse April 17, 2012, 8:33 am

  bro.. aku first time bace page ni da tertarik.
  tp satu aku x paham. ko islam akan, knape promosikan anjing lak kat page ko..
  so, ambil pikirkan semula la ea.. ko jgn la pikir untung sgt, rezeki Allah tu ade kt mane2..
  insyaAllah~

 • wani April 17, 2012, 4:02 pm

  mohon share…:)

  • syazani December 18, 2012, 10:10 pm

   macam mana nak share?

 • reskisalam January 4, 2014, 12:40 pm

  Sangat bermanfaat ^_^

 • Pes January 25, 2014, 6:12 pm

  Islam itu mudah jgn la disulitkan. Berdakwah itu baik malah dituntun utk umat islam, tp jgn la di ada2 kan(tokok tambah) Waulahu’alam. .

 • hamba Allah October 22, 2015, 8:50 pm

  Wah,susah juga hidup beragama ni..

 • leman October 25, 2015, 7:30 pm

  Drp artikel ini, dapat disimpulkan solat itu bukanlah sekadar 5 – 10 minit yg selalu diwar warkan oleh ustaz ketika berceramah

 • Hj Mohd Noor B. Idris January 15, 2016, 1:03 am

  Mcm mana nak khusyuk solat kalau tidak kenal diri siapa yg menyembah dah siapa yg disembah. Kalau mengatakan aku yg menyembah dan Allah yg disembah, sudahkah kita mengenal siapa aku itu dan siapa Allah itu. Kalau setakat menyebut nama Allah saja tapi tiada kenal Allah itu, maka sia2 saja solat itu.

Leave a Comment

CommentLuv badge

Next post:

Previous post: