Berita: Replika dan Gambar Rumah Rasulullah Dipamerkan

by admin on February 17, 2012

Diriwayatkan dari Anas ra dia berkata;

“Saya masuk ke rumah Rasulullah SAW, waktu itu baginda sedang tiduran di ranjang dengan mengenakan selimut. Di atas kepalanya bantal yang terbuat dari kulit yang diisi serabut. Lalu, seorang sahabat masuk ke kamarnya yang diikuti oleh Umar. Rasulullah SAW membalikkan badannya sehingga Umar melihat baju Rasulullah SAW tersingkap antara punggung dan baju, lantas ia melihat ada bekas-bekas pada punggung Rasulullah SAW. Umar menangis.

Lalu, Rasulullah SAW bertanya kepadanya, “apakah yang membuat kamu menangis?”

Umar menjawab , “demi Allah, saya menangis setelah mengetahui bahawa engkau lebih mulia dari raja-raja dan kaisar. Mereka hidup sesuai dengan kemahuan di dunia (mewah dan kaya). Sementara engkau adalah Rasulullah(utusan Allah). Seperti yang saya lihat, engkau tidur di tempat seperti ini (sangat sederhana).”

Rasulullah SAW lalu bertanya, “bukankah kamu suka kalau mereka mendapat kesenangan dunia sementara kita mendapat kesenangan akhirat?”.

Umar menjawab, “ tentu, wahai Rasul.”. Kemudian Rasulullah SAW berkata lagi, “ Memang demikianlah adanya.” (Hadis Riwayat Ahmad)

Nabi kita adalah kekasih ALLAH, namun tak pernah punya rumah besar, apa yang ada cuma sebuah rumah yang terbahagi kepada ruang solat, ruang tamu, kamar Saidatina Fatimah Az-Zahra iaitu puteri bongsu baginda dan kamar Rasulullah sendiri.

Sementara rumah itu pula hanya beratap pelepah daun kurma bagi menghalang cahaya matahari daripada menembusi ruang dalam rumah.

Diatas adalah gambar replika binaan semula rumah berkenaan untuk renungan kita.

Diriwayatkan dari Aisyah ra, dia berkata,

“Rasulullah SAW menghamparkan sebahagian tikar diwaktu malam dan baginda solat di atasnya. Baginda pun menghamparkan tikar itu disiang hari untuk tempat orang-orang duduk” (Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Al-Baihaqi)

Dibawah ini pula kesan-kesan runtuhan rumah Baginda

Di atas ini gambar sisa runtuhan rumah Nabi Saw & Sayyidah Khadijah as yang dilihat lebih dekat.

Gambar di atas ini adalah runtuhan pintu masuk ke kamar Rasul Saw di rumah Sayyidah Khadijah as

Di atas ini adalah Gambar runtuhan tempat Sayyidah Fatimah as, puteri kesayangan Rasulullah Saw dilahirkan.

Gambar di atas adalah sisa runtuhan kamar Rasul Saw dan Sayyidah Khadijah as.

Di atas ini adalah gambar runtuhan mihrab tempat Rasulullah saw bersolat.

Jikalau nak dibandingkan dengan rumah umat2nya sekarang…jauh berbeza sangat, dan kadang-kala rumah yang dibina itu bukan sekadar tempat berteduh, mungkin tidak salah miliki rumah besar yang selesa untuk keluarga, rumah yang besar dijadikan aras tanda kedudukan, lebih malang lagi ia jadi tanda bermegah-megah.

Moga kita hidup dalam kesederhanaa, miliki rumah besar itu tak salah, tapi biar berpada-pada, kerana masih ada insan yang duduk dibawah jambatan, apakah anda pernah terfikir untuk membantu mereka

 

Sumber: http://www.tranungkite.net/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 60 comments… read them below or add one }

Razif February 17, 2012 at 10:17 am

terima kasih info sangat berguna utk saya

Reply

siti safur February 17, 2012 at 12:10 pm

TERIMA KASIH ATAS PENGETAHUAN YG BERGUNA BUAT SAYA & SEKALIAN UMAT ISLAM…BETAPA SAYUNYA HATI SAYA BILA MELIHAT GAMBAR-GAMBAR RUNTUHAN RUMAH RASULULLAH…TIDAKKAH KITA MELIHAT DENGAN MATA HATI TENTANG KESEDERHANAAN YANG RASULULLAH TERAPKAN KEPADA UMATNYA?…

Reply

biela February 17, 2012 at 6:07 pm

Salam..

erm..sgt tersentuh..
btw,artikel ni sbnarnye bhs indonesia ke bhs malaysia ek?kalo bhs indonesia–punggung itu adalah belakang badan.sdgkan bhs malaysia punggung tu adalah punggung lah.
:)

Reply

kay February 17, 2012 at 7:27 pm

betapa sukarnya hidup Rasullullah, agar kita menjadi umat yang sentiasa bersyukur kepada Allah. Amin.

Reply

mohd yusni md yunus February 18, 2012 at 10:12 am

SELAWAT DAN SALAM KEATAS JUNJUNGAN BESAR BAGINDA NABI MUHAMMAD S.A.W.. SEMUGA KITA SEMUA BEROLEH SYAFAAT BAGINDA DI HARI KEMUDIAN NANTI.. INSYA ALLAH..

Reply

zainuddin February 18, 2012 at 11:43 am

Alhamdulillah…daripada gok layan politik dunia yang gila dan manusia yang gila dunia lebih baik layan blok mcm ni….

Reply

nusaibah February 20, 2012 at 1:03 am

Subhanallah.. inilah pemimpin sebenar2 oemimpin! Qudwah trbaik.. Akhlak Rasulullah adalah al-Quran. sbb itu tetap fleksibel diikuti sepanjang zaman.. Allahu akram.
kt mana ye boleh tgk replika rumah Sayyiduna Muhammad Sallallahu ‘alaihi wa sallam?

Reply

Nizam February 20, 2012 at 4:45 pm

Subhanallah. Kita pun sebagai manusia biasa ni, nak rumah besar besar dan selesa. sedangkan Rasulullah hanya merendah diri. Aku gembira aku dalam ISLAM. Alhamdulillah!! Terima Kasih Ya Allah! :)

Reply

wan February 29, 2012 at 8:41 pm

info yg menarik :-) mohon izin share ke dalam blog sya

Reply

ZueL March 2, 2012 at 7:50 pm

Sayunye bile tgk rumah rasulullah..
Tp sy nk tahu la.. Knp org ambil keputusan utk merobohkan rumah baginda? Sepatutnye ia di tinggalkan utk dijadikan kenangan betapa sederhananya Rasulullah

Reply

amal March 9, 2012 at 10:38 pm

Ya Allah..terasa dekat je..
Walau Nabi da lama tinggalkn kita..
Tgk tmpt tggal Nabi,terasa rindu..

Reply

sakdiah hashim March 9, 2012 at 11:36 pm

Alhamdulillah, kerana diberi nikmat imam. sesungguhnya nabi sanggup hidup sederhana
dia amat sayang pd umatnya, dia tak pernah fikirkan dirinya tapi dia selalu ingat umatnya
sehingga hampir ajal maseh menyebut ummati ummati. selawat dan salam keatas Nabi muhammad r.a.s serta sahabat dan kaum keluarganya. hati rasa tersentuh teramat sangat.

Reply

Anak napong March 10, 2012 at 8:06 am

Mahasuci Allah, itulah keagungan dan ke-esaan-Nya yg telah pun mengatur @ menentukan perjalanan kehidupan setiap makhluk dan benda di muka bumi.. Marilah kita sama2 menghayati makna umat islam sebenar iaitu melakukan fisabillilah ke jalan yg diridhoi ALLAH SWT.

Reply

syofia March 10, 2012 at 7:38 pm

trima kasih ustazah zuraidah.nnt cari lg maklumat yg dpt menginsafkan kita seme ye

Reply

hamidah March 10, 2012 at 11:40 pm

saya baru balik dari membuat umrah,ketika keluar ke tanah halal ,di tanaim,salah seorang Uztaz dalam van yg saya naiki menunjukkan bangunan iaitu rumah Rasulullah seperti yg di atas ni,menurut ustaz tu..rumah Rasulullah tidak di baik pulih kerana di takuti menjadi kurafat bagi setengah2 org yg terlalu taksub.maka oleh itu ,kerajaan Arab saudi tidak membaik pulih rumah tu dan di biarkan ianya secara semulajadi.sebaliknya rumah abu lahab di jadikan tandas awam…bergitulah penerangan ustaz tersebut…wallahhuaallam.

Reply

Salleh Mohamed January 25, 2013 at 8:27 am

Adakah di kawasan Masjid 7

Reply

Halijah March 22, 2012 at 12:52 pm

memang tersentuh sangat hati bila melihat gambar2 di atas dan bagaikan terbayang bagaimana Rasulullah SAW yang kita kasihi menjalani hidupnya…setahu saya pula..rumah Rasulullah SAW bersama Saidatina Khadijah RA telah dirobohkan dan tapaknya sekarang telah menjadi dataran berdekatan dgn Babussalam dan Bukit Marwah..wallahua’lam.

Reply

Mohd Nor Zaeim Ismail March 22, 2012 at 3:39 pm

Terima kasih untuk maklumat ini. Ia memberi banyak kesedaran dan maklumat tambahan kepada saya untuk saya jadi tauladan diri. Saya dapat dari kawan-kawan yang share di facebook. Membaca maklumat seperti ini suatu ilmu tambahan dan memberi saya kekuatan untuk menambahkan lagi maklumat mengenai amalan-amalan nabi.

Reply

wan March 22, 2012 at 11:43 pm

assalamualaikum, mohon share dalam blog eh, syukran

Reply

poll March 23, 2012 at 6:37 pm

jangan tolong laa…org bwh jambatan tu.. mereka itu zuhud pada dunia…kutrang pertanyaan pd mrk …untung lah mereka

Reply

Hidayatul Hasanah March 24, 2012 at 2:13 pm

Cerita yang luar biasa

Reply

Amri April 5, 2012 at 10:58 pm

Maha suci Allah dengan segala firman-Nya

Reply

Jali wahyudi April 5, 2012 at 11:00 pm

Rosulullah Adalah Suriteladan Sepanjang Masa…

Reply

Jali wahyudi April 5, 2012 at 11:02 pm

Subhanallah..Rasulullah Adalah Suri Tauladan Seluruh Uamt Manusia..

Reply

Permata April 6, 2012 at 12:26 am

Subhanallah..jauh sekali dengan pemimpin=pemimpin sekarang. Membangun rumah megahpun dengan harta yang tidak halal. Berapa persenkah pemimpin yang mengetahui dan menjadikan Beliau pelajaran?

Reply

umirah April 6, 2012 at 1:04 am

Touching n just speechless

Reply

hamba Ilahi April 6, 2012 at 5:33 am

assalamu’alaikum. endak bole share di facebook ka ni…

Reply

hamba Ilahi April 6, 2012 at 5:42 am

subhanAllah… Salawat kepada nabi junjungan kita, Rasulullah s.a.w…

Reply

norehan April 6, 2012 at 6:19 am

Masya Allah..terharunya dapat juga menggambarkan kediaman Rasulullah s.a.w. Semoga ia menjadi iktibar pada kita semua agar tidak berlebih-lebih dalam kehidupan di dunia ini.

Reply

Siti Maemunah April 6, 2012 at 12:12 pm

ShaLawat dan saLam semoga seLaLu diLimpahkan kepada baginda RasuLuLLah SAW,,,pemimpin sederhana yang nyata, yang tak tergoda oLeh keindahan dunia yang fana..

Reply

Hayati April 6, 2012 at 2:48 pm

Masya Allah..sungguh bersederhana Rasulullah, insan sekarang rumah berlumba-lumba nak jadi besar…tapi Rasulullah sngt2 berserderhana…..sungguh insaf sekali..

Reply

Rohani binte Hussin April 7, 2012 at 11:17 pm

theres no words to describe….just thank you to you yang mempamerkan gambar rumah Rasulullah S.A.W untuk kami buat renungan dan tatapan, betapa jauh nya perbedaan antara dulu dan sekarang….masya’allah! Selawat dan salam atas Junjungan Insan Yang teramat mulia dan yang amat di rindui…..Alangkah indahnya hidup ini …kalau mendapat menatap wajah MU ya Rasulullah!!! Aminnn!!!

Reply

dina April 12, 2012 at 12:00 am

subhanalloh

Reply

kita bunga April 12, 2012 at 12:06 am

subhanalloh

Reply

NIA May 4, 2012 at 11:40 am

rumah itu dirobohkan atau roboh dengan sendirinya? bila dirobohkan? kenapa? siapa?

Reply

khairunnissa@maglina said May 4, 2012 at 2:56 pm

ya Allah….kaku mulut hanya air mata yg mengalir menggambarkn bertapa rindunnya hati pada Rasulullah s.a.w.semoga sentiasa di rahmatiNya kerna mempamerkan gambar ini.bukan saja tuk tatapan mata malah hati dan jiwa kita semua umat kesayangan Rasulullah s.a.w

Reply

laimighazali May 4, 2012 at 6:59 pm

Mohon share dalam blok ya…

Reply

asin pahit May 7, 2012 at 8:10 am

ALLAHUAKBAR :)

Reply

ana May 7, 2012 at 5:35 pm

SudhanaAllah..selawat ke atas nabi junjungan kita..sebak rasanya melihat kadiaman kekasih Allah ..

Reply

othman yusof May 16, 2012 at 3:45 am

Yaallah selawat n salam utk NAbI kita Muhammad saw, para sahabat n semua umat Islam…main. says a at tersentuh a pa yg dipamerkan dlm gambar yg diberikan moga kit a insaf n kenaldiri kit a sebenarnya…main

Reply

rina May 20, 2012 at 2:19 pm

Gmbr number 4 yg dibulatkan tu apa?:)

Reply

srr daud May 20, 2012 at 2:41 pm

masha allah.. sangat mulia baginda rasulullah sa
selawat dan salam ke atasnya jua..

Reply

MOHD YUSNI BIN MD YUNUS May 21, 2012 at 3:35 am

kenapa boleh sampai runtuh meruntuh kediaman Junjungan Besar Baginda SAW kita ni.. Dia orang batu jumpa ke tempat ni ke atau Arkeologi dia orang terlepas pandang..

Reply

erda eida June 9, 2012 at 8:25 pm

rina , tu tempat dimana puteri Nabi s.a.w , fatimah dilahirkan …

Reply

Eka Prasetya Putra June 11, 2012 at 8:19 pm

Subhanallah , terima kasih baynak untuk ilmu , pengetahuan dan pemberitahuannya.

Reply

umu laiman June 15, 2012 at 11:33 am

TK atas inmfo semoga anda dikasihi Allah dan sama-sama merindui pemimpin agong nabi kesayangan umat Muhammad s.a.w

Reply

anas August 6, 2012 at 5:58 am

subhanallah, seorang pemimpin negara besar bahkan beliau juga pemimpin dunia yg seharusnya sudah kaya raya seperti pemimpin negara lainnya, tetapi beliau menerapkan kesederhanaan dlm hdupnya, inilah yg harus kita contoh.

Reply

yatiee August 7, 2012 at 12:30 pm

Subhanallah, begitu dekat di hati dan tersentuh bila melihat gambar rumah Nabi Muhammad s.a.w. yang kita kasihi dan rindui… Selawat dan salam buat baginda dan keluarga baginda. Ternyata Baginda begitu zuhud dalam kehidupan dan kita sebagai umat Nabi Muhammad s.a.w. perlu sedar dan insaf dalam kehidupan seharian kita supaya tidak bermegah-megah dgn apa Allah berikan …. bersyukur dan berdoalah semoga kita dapat mencontohi Baginda…. amin

Reply

Zulkefli Bin Zahari August 30, 2012 at 5:03 pm

Terima Kasih Kerana menyebar maklumat kepada kami

Reply

Ariey Damia September 12, 2012 at 1:41 pm

Sy sgt terharu Dan tersentuh…. Nabi adlh junjungan kita umt Islam seluruh hidup… Biarpun Baginda tlh lme pergi mningalkan kite namun Baginda ttp hidup dihati kite…. Semoga Kita diberi pelindungan oleh-Nya… Amin….

Reply

Ivansyah September 12, 2012 at 2:12 pm

Mohon maaf mau share bolehkan??
Mihrab (tempat sholat) Rasulullah SAW :
1. Sisa bangunannya tidak menunjukkan bangunan yg sangat tua (batu bata dan perekatnya).
2. Menurut riwayat yang saya ketahui bahwa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam tidak pernah meninggalkan sholat fardhu/berjemaah di masjid dan dia sholat sunnah di rumah di dalam ruangannya (kamar tidurnya).
Jadi mengenai keberadaan mihrab masih menjadi tanda tanya bagi saya.
Allahu a’lam.

Reply

anggy September 15, 2012 at 12:32 am

dialah pemimpin yg prtm mrskn lpr & terakhir mrskn kenyang sebelum ummat,y..,subhanallah,,salawat& salam tercurahkn u/ mu yaa habibahllah,,rindu km padamu yaa rasul..hbs bc blog ini air mt truss mengalir tb2 rs rindu bgt dalm,, trim,s sdh bg info yg brmnfaat,dpt charge iman lagi stlh bbrp hr agak,lowwww….

Reply

ahmad fauzi September 18, 2012 at 9:49 am

Selawat dan salam untuk baginda Nabi Muhammad SAW. Kami sangat mencitaimu, engkaulah pemimpin kami dunia dan akhirat.

Reply

syahril January 24, 2013 at 11:14 pm

ALLAHuma sholi ala syaidina Muhammad

Reply

oongkomariyah January 27, 2013 at 10:15 pm

subhanallah ,,,,

Reply

ibung February 6, 2013 at 12:33 pm

Allohummasholli’alamuhammad

Reply

Zura February 6, 2013 at 12:53 pm

Subhanallah!

Reply

sudarmawan.ST April 2, 2013 at 2:11 pm

subbahanaullah…………

Reply

Khadz April 3, 2013 at 6:11 pm

SubhanALLAH…ALLAHU AKBAR…

Reply

suwaibah June 27, 2013 at 5:02 pm

cahaya rasulullah ada dalam diri kita. Baginda sungguh mulia.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: