≡ Menu

Berita: Replika dan Gambar Rumah Rasulullah Dipamerkan

Print Friendly

Diriwayatkan dari Anas ra dia berkata;

“Saya masuk ke rumah Rasulullah SAW, waktu itu baginda sedang tiduran di ranjang dengan mengenakan selimut. Di atas kepalanya bantal yang terbuat dari kulit yang diisi serabut. Lalu, seorang sahabat masuk ke kamarnya yang diikuti oleh Umar. Rasulullah SAW membalikkan badannya sehingga Umar melihat baju Rasulullah SAW tersingkap antara punggung dan baju, lantas ia melihat ada bekas-bekas pada punggung Rasulullah SAW. Umar menangis.

Lalu, Rasulullah SAW bertanya kepadanya, “apakah yang membuat kamu menangis?”

Umar menjawab , “demi Allah, saya menangis setelah mengetahui bahawa engkau lebih mulia dari raja-raja dan kaisar. Mereka hidup sesuai dengan kemahuan di dunia (mewah dan kaya). Sementara engkau adalah Rasulullah(utusan Allah). Seperti yang saya lihat, engkau tidur di tempat seperti ini (sangat sederhana).”

Rasulullah SAW lalu bertanya, “bukankah kamu suka kalau mereka mendapat kesenangan dunia sementara kita mendapat kesenangan akhirat?”.

Umar menjawab, “ tentu, wahai Rasul.”. Kemudian Rasulullah SAW berkata lagi, “ Memang demikianlah adanya.” (Hadis Riwayat Ahmad)

Nabi kita adalah kekasih ALLAH, namun tak pernah punya rumah besar, apa yang ada cuma sebuah rumah yang terbahagi kepada ruang solat, ruang tamu, kamar Saidatina Fatimah Az-Zahra iaitu puteri bongsu baginda dan kamar Rasulullah sendiri.

Sementara rumah itu pula hanya beratap pelepah daun kurma bagi menghalang cahaya matahari daripada menembusi ruang dalam rumah.

Diatas adalah gambar replika binaan semula rumah berkenaan untuk renungan kita.

Diriwayatkan dari Aisyah ra, dia berkata,

“Rasulullah SAW menghamparkan sebahagian tikar diwaktu malam dan baginda solat di atasnya. Baginda pun menghamparkan tikar itu disiang hari untuk tempat orang-orang duduk” (Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Al-Baihaqi)

Dibawah ini pula kesan-kesan runtuhan rumah Baginda

Di atas ini gambar sisa runtuhan rumah Nabi Saw & Sayyidah Khadijah as yang dilihat lebih dekat.

Gambar di atas ini adalah runtuhan pintu masuk ke kamar Rasul Saw di rumah Sayyidah Khadijah as

Di atas ini adalah Gambar runtuhan tempat Sayyidah Fatimah as, puteri kesayangan Rasulullah Saw dilahirkan.

Gambar di atas adalah sisa runtuhan kamar Rasul Saw dan Sayyidah Khadijah as.

Di atas ini adalah gambar runtuhan mihrab tempat Rasulullah saw bersolat.

Jikalau nak dibandingkan dengan rumah umat2nya sekarang…jauh berbeza sangat, dan kadang-kala rumah yang dibina itu bukan sekadar tempat berteduh, mungkin tidak salah miliki rumah besar yang selesa untuk keluarga, rumah yang besar dijadikan aras tanda kedudukan, lebih malang lagi ia jadi tanda bermegah-megah.

Moga kita hidup dalam kesederhanaa, miliki rumah besar itu tak salah, tapi biar berpada-pada, kerana masih ada insan yang duduk dibawah jambatan, apakah anda pernah terfikir untuk membantu mereka

 

Sumber: http://www.tranungkite.net/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
{ 65 comments… add one }
  • Razif February 17, 2012, 10:17 am

    terima kasih info sangat berguna utk saya

    • ujang February 2, 2016, 5:50 pm

      itu rumah Sayyidah Khodijah sekarang dibuat WC

      Sementara Rumah Dajjal Dibangun

      Laknat kau yang menghancurkannya

  • siti safur February 17, 2012, 12:10 pm

    TERIMA KASIH ATAS PENGETAHUAN YG BERGUNA BUAT SAYA & SEKALIAN UMAT ISLAM…BETAPA SAYUNYA HATI SAYA BILA MELIHAT GAMBAR-GAMBAR RUNTUHAN RUMAH RASULULLAH…TIDAKKAH KITA MELIHAT DENGAN MATA HATI TENTANG KESEDERHANAAN YANG RASULULLAH TERAPKAN KEPADA UMATNYA?…

  • biela February 17, 2012, 6:07 pm

    Salam..

    erm..sgt tersentuh..
    btw,artikel ni sbnarnye bhs indonesia ke bhs malaysia ek?kalo bhs indonesia–punggung itu adalah belakang badan.sdgkan bhs malaysia punggung tu adalah punggung lah.
    :)

  • kay February 17, 2012, 7:27 pm

    betapa sukarnya hidup Rasullullah, agar kita menjadi umat yang sentiasa bersyukur kepada Allah. Amin.

  • mohd yusni md yunus February 18, 2012, 10:12 am

    SELAWAT DAN SALAM KEATAS JUNJUNGAN BESAR BAGINDA NABI MUHAMMAD S.A.W.. SEMUGA KITA SEMUA BEROLEH SYAFAAT BAGINDA DI HARI KEMUDIAN NANTI.. INSYA ALLAH..

  • zainuddin February 18, 2012, 11:43 am

    Alhamdulillah…daripada gok layan politik dunia yang gila dan manusia yang gila dunia lebih baik layan blok mcm ni….

  • nusaibah February 20, 2012, 1:03 am

    Subhanallah.. inilah pemimpin sebenar2 oemimpin! Qudwah trbaik.. Akhlak Rasulullah adalah al-Quran. sbb itu tetap fleksibel diikuti sepanjang zaman.. Allahu akram.
    kt mana ye boleh tgk replika rumah Sayyiduna Muhammad Sallallahu ‘alaihi wa sallam?

  • Nizam February 20, 2012, 4:45 pm

    Subhanallah. Kita pun sebagai manusia biasa ni, nak rumah besar besar dan selesa. sedangkan Rasulullah hanya merendah diri. Aku gembira aku dalam ISLAM. Alhamdulillah!! Terima Kasih Ya Allah! :)

  • wan February 29, 2012, 8:41 pm

    info yg menarik :-) mohon izin share ke dalam blog sya

  • ZueL March 2, 2012, 7:50 pm

    Sayunye bile tgk rumah rasulullah..
    Tp sy nk tahu la.. Knp org ambil keputusan utk merobohkan rumah baginda? Sepatutnye ia di tinggalkan utk dijadikan kenangan betapa sederhananya Rasulullah

  • amal March 9, 2012, 10:38 pm

    Ya Allah..terasa dekat je..
    Walau Nabi da lama tinggalkn kita..
    Tgk tmpt tggal Nabi,terasa rindu..

  • sakdiah hashim March 9, 2012, 11:36 pm

    Alhamdulillah, kerana diberi nikmat imam. sesungguhnya nabi sanggup hidup sederhana
    dia amat sayang pd umatnya, dia tak pernah fikirkan dirinya tapi dia selalu ingat umatnya
    sehingga hampir ajal maseh menyebut ummati ummati. selawat dan salam keatas Nabi muhammad r.a.s serta sahabat dan kaum keluarganya. hati rasa tersentuh teramat sangat.

  • Anak napong March 10, 2012, 8:06 am

    Mahasuci Allah, itulah keagungan dan ke-esaan-Nya yg telah pun mengatur @ menentukan perjalanan kehidupan setiap makhluk dan benda di muka bumi.. Marilah kita sama2 menghayati makna umat islam sebenar iaitu melakukan fisabillilah ke jalan yg diridhoi ALLAH SWT.

  • syofia March 10, 2012, 7:38 pm

    trima kasih ustazah zuraidah.nnt cari lg maklumat yg dpt menginsafkan kita seme ye

  • hamidah March 10, 2012, 11:40 pm

    saya baru balik dari membuat umrah,ketika keluar ke tanah halal ,di tanaim,salah seorang Uztaz dalam van yg saya naiki menunjukkan bangunan iaitu rumah Rasulullah seperti yg di atas ni,menurut ustaz tu..rumah Rasulullah tidak di baik pulih kerana di takuti menjadi kurafat bagi setengah2 org yg terlalu taksub.maka oleh itu ,kerajaan Arab saudi tidak membaik pulih rumah tu dan di biarkan ianya secara semulajadi.sebaliknya rumah abu lahab di jadikan tandas awam…bergitulah penerangan ustaz tersebut…wallahhuaallam.

    • Salleh Mohamed January 25, 2013, 8:27 am

      Adakah di kawasan Masjid 7

  • Halijah March 22, 2012, 12:52 pm

    memang tersentuh sangat hati bila melihat gambar2 di atas dan bagaikan terbayang bagaimana Rasulullah SAW yang kita kasihi menjalani hidupnya…setahu saya pula..rumah Rasulullah SAW bersama Saidatina Khadijah RA telah dirobohkan dan tapaknya sekarang telah menjadi dataran berdekatan dgn Babussalam dan Bukit Marwah..wallahua’lam.

  • Mohd Nor Zaeim Ismail March 22, 2012, 3:39 pm

    Terima kasih untuk maklumat ini. Ia memberi banyak kesedaran dan maklumat tambahan kepada saya untuk saya jadi tauladan diri. Saya dapat dari kawan-kawan yang share di facebook. Membaca maklumat seperti ini suatu ilmu tambahan dan memberi saya kekuatan untuk menambahkan lagi maklumat mengenai amalan-amalan nabi.

  • wan March 22, 2012, 11:43 pm

    assalamualaikum, mohon share dalam blog eh, syukran

  • poll March 23, 2012, 6:37 pm

    jangan tolong laa…org bwh jambatan tu.. mereka itu zuhud pada dunia…kutrang pertanyaan pd mrk …untung lah mereka

  • Hidayatul Hasanah March 24, 2012, 2:13 pm

    Cerita yang luar biasa

  • Amri April 5, 2012, 10:58 pm

    Maha suci Allah dengan segala firman-Nya

  • Jali wahyudi April 5, 2012, 11:00 pm

    Rosulullah Adalah Suriteladan Sepanjang Masa…

  • Jali wahyudi April 5, 2012, 11:02 pm

    Subhanallah..Rasulullah Adalah Suri Tauladan Seluruh Uamt Manusia..

  • Permata April 6, 2012, 12:26 am

    Subhanallah..jauh sekali dengan pemimpin=pemimpin sekarang. Membangun rumah megahpun dengan harta yang tidak halal. Berapa persenkah pemimpin yang mengetahui dan menjadikan Beliau pelajaran?

  • umirah April 6, 2012, 1:04 am

    Touching n just speechless

  • hamba Ilahi April 6, 2012, 5:33 am

    assalamu’alaikum. endak bole share di facebook ka ni…

  • hamba Ilahi April 6, 2012, 5:42 am

    subhanAllah… Salawat kepada nabi junjungan kita, Rasulullah s.a.w…

  • norehan April 6, 2012, 6:19 am

    Masya Allah..terharunya dapat juga menggambarkan kediaman Rasulullah s.a.w. Semoga ia menjadi iktibar pada kita semua agar tidak berlebih-lebih dalam kehidupan di dunia ini.

  • Siti Maemunah April 6, 2012, 12:12 pm

    ShaLawat dan saLam semoga seLaLu diLimpahkan kepada baginda RasuLuLLah SAW,,,pemimpin sederhana yang nyata, yang tak tergoda oLeh keindahan dunia yang fana..

  • Hayati April 6, 2012, 2:48 pm

    Masya Allah..sungguh bersederhana Rasulullah, insan sekarang rumah berlumba-lumba nak jadi besar…tapi Rasulullah sngt2 berserderhana…..sungguh insaf sekali..

  • Rohani binte Hussin April 7, 2012, 11:17 pm

    theres no words to describe….just thank you to you yang mempamerkan gambar rumah Rasulullah S.A.W untuk kami buat renungan dan tatapan, betapa jauh nya perbedaan antara dulu dan sekarang….masya’allah! Selawat dan salam atas Junjungan Insan Yang teramat mulia dan yang amat di rindui…..Alangkah indahnya hidup ini …kalau mendapat menatap wajah MU ya Rasulullah!!! Aminnn!!!

  • dina April 12, 2012, 12:00 am

    subhanalloh

  • kita bunga April 12, 2012, 12:06 am

    subhanalloh

  • NIA May 4, 2012, 11:40 am

    rumah itu dirobohkan atau roboh dengan sendirinya? bila dirobohkan? kenapa? siapa?

  • khairunnissa@maglina said May 4, 2012, 2:56 pm

    ya Allah….kaku mulut hanya air mata yg mengalir menggambarkn bertapa rindunnya hati pada Rasulullah s.a.w.semoga sentiasa di rahmatiNya kerna mempamerkan gambar ini.bukan saja tuk tatapan mata malah hati dan jiwa kita semua umat kesayangan Rasulullah s.a.w

  • laimighazali May 4, 2012, 6:59 pm

    Mohon share dalam blok ya…

  • asin pahit May 7, 2012, 8:10 am

    ALLAHUAKBAR :)

  • ana May 7, 2012, 5:35 pm

    SudhanaAllah..selawat ke atas nabi junjungan kita..sebak rasanya melihat kadiaman kekasih Allah ..

  • othman yusof May 16, 2012, 3:45 am

    Yaallah selawat n salam utk NAbI kita Muhammad saw, para sahabat n semua umat Islam…main. says a at tersentuh a pa yg dipamerkan dlm gambar yg diberikan moga kit a insaf n kenaldiri kit a sebenarnya…main

  • rina May 20, 2012, 2:19 pm

    Gmbr number 4 yg dibulatkan tu apa?:)

  • srr daud May 20, 2012, 2:41 pm

    masha allah.. sangat mulia baginda rasulullah sa
    selawat dan salam ke atasnya jua..

  • MOHD YUSNI BIN MD YUNUS May 21, 2012, 3:35 am

    kenapa boleh sampai runtuh meruntuh kediaman Junjungan Besar Baginda SAW kita ni.. Dia orang batu jumpa ke tempat ni ke atau Arkeologi dia orang terlepas pandang..

  • erda eida June 9, 2012, 8:25 pm

    rina , tu tempat dimana puteri Nabi s.a.w , fatimah dilahirkan …

  • Eka Prasetya Putra June 11, 2012, 8:19 pm

    Subhanallah , terima kasih baynak untuk ilmu , pengetahuan dan pemberitahuannya.

  • umu laiman June 15, 2012, 11:33 am

    TK atas inmfo semoga anda dikasihi Allah dan sama-sama merindui pemimpin agong nabi kesayangan umat Muhammad s.a.w

  • anas August 6, 2012, 5:58 am

    subhanallah, seorang pemimpin negara besar bahkan beliau juga pemimpin dunia yg seharusnya sudah kaya raya seperti pemimpin negara lainnya, tetapi beliau menerapkan kesederhanaan dlm hdupnya, inilah yg harus kita contoh.

  • yatiee August 7, 2012, 12:30 pm

    Subhanallah, begitu dekat di hati dan tersentuh bila melihat gambar rumah Nabi Muhammad s.a.w. yang kita kasihi dan rindui… Selawat dan salam buat baginda dan keluarga baginda. Ternyata Baginda begitu zuhud dalam kehidupan dan kita sebagai umat Nabi Muhammad s.a.w. perlu sedar dan insaf dalam kehidupan seharian kita supaya tidak bermegah-megah dgn apa Allah berikan …. bersyukur dan berdoalah semoga kita dapat mencontohi Baginda…. amin

  • Zulkefli Bin Zahari August 30, 2012, 5:03 pm

    Terima Kasih Kerana menyebar maklumat kepada kami

  • Ariey Damia September 12, 2012, 1:41 pm

    Sy sgt terharu Dan tersentuh…. Nabi adlh junjungan kita umt Islam seluruh hidup… Biarpun Baginda tlh lme pergi mningalkan kite namun Baginda ttp hidup dihati kite…. Semoga Kita diberi pelindungan oleh-Nya… Amin….

  • Ivansyah September 12, 2012, 2:12 pm

    Mohon maaf mau share bolehkan??
    Mihrab (tempat sholat) Rasulullah SAW :
    1. Sisa bangunannya tidak menunjukkan bangunan yg sangat tua (batu bata dan perekatnya).
    2. Menurut riwayat yang saya ketahui bahwa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam tidak pernah meninggalkan sholat fardhu/berjemaah di masjid dan dia sholat sunnah di rumah di dalam ruangannya (kamar tidurnya).
    Jadi mengenai keberadaan mihrab masih menjadi tanda tanya bagi saya.
    Allahu a’lam.

  • anggy September 15, 2012, 12:32 am

    dialah pemimpin yg prtm mrskn lpr & terakhir mrskn kenyang sebelum ummat,y..,subhanallah,,salawat& salam tercurahkn u/ mu yaa habibahllah,,rindu km padamu yaa rasul..hbs bc blog ini air mt truss mengalir tb2 rs rindu bgt dalm,, trim,s sdh bg info yg brmnfaat,dpt charge iman lagi stlh bbrp hr agak,lowwww….

  • ahmad fauzi September 18, 2012, 9:49 am

    Selawat dan salam untuk baginda Nabi Muhammad SAW. Kami sangat mencitaimu, engkaulah pemimpin kami dunia dan akhirat.

  • syahril January 24, 2013, 11:14 pm

    ALLAHuma sholi ala syaidina Muhammad

  • oongkomariyah January 27, 2013, 10:15 pm

    subhanallah ,,,,

  • ibung February 6, 2013, 12:33 pm

    Allohummasholli’alamuhammad

  • Zura February 6, 2013, 12:53 pm

    Subhanallah!

  • sudarmawan.ST April 2, 2013, 2:11 pm

    subbahanaullah…………

  • Khadz April 3, 2013, 6:11 pm

    SubhanALLAH…ALLAHU AKBAR…

  • suwaibah June 27, 2013, 5:02 pm

    cahaya rasulullah ada dalam diri kita. Baginda sungguh mulia.

  • Iyen Irawan October 31, 2015, 9:47 pm

    Subhanalloh…..cintailah Allah dan Rosulnya..Rosululloh SAW

  • gusdianto November 1, 2015, 5:11 pm

    Subhanallah…
    Allah swt. menaikan derajat Nabi muhammad saw ditempat yg terindah. Surganya Allah swt.

  • farida February 2, 2016, 9:43 pm

    Hidup sederhana asal keluarga kita hidup bahagia aman tentram dan saling mensyukuri apa yg Allah berikan semoga rizky kita barokah fi dunia wal afiat aamiin.

Leave a Comment

CommentLuv badge

Next post:

Previous post: