≡ Menu

Allah Menguji Kerana Manusia Mampu Menghadapinya

Print Friendly

“Dan sungguh Kami benar-benar akan menguji kamu dengan sedikit rasa takut, kelaparan, dan kekurangan harta, hilangnya jiwa, dan sedikitnya buah-buahan…(Surah al-Baqarah : 155)

Berat sungguh beban yang ditanggung oleh jiwa ibarat sebuah lori yang sedang membawa muatan yang melebihi had yang dibenarkan, merangkak-rangkak mendaki bukit. Di jalan yang rata pula bisa dikalahkan oleh kenderaan yang lebih kecil “cc” kelajuannya. Bagaimana berat rasa yang ditanggung oleh jiwa bergantung kepada tahap kemampuan seseorang menyerapnya. Apabila seseorang itu gagal menyerap beban dijiwanya akibat ujian yang sedang ditimpakan ke atasnya, makan tekanan dijiwanya akan bertambah berat. Semakin lama beban yang ditanggung itu semakin bertambah sehingga jiwanya tidak mampu menanggung lagi bebanan yang ada. Derita sungguh menanggungnya, ibarat kata pepatah, berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya. Mata-mata banyak sekali yang melihatnya. Ada yang simpati, ada yang kehairanan, malah ada juga yang tidak ambil peduli. Namun, orang yang menanggungnya lebih hebat dari yang melihatnya.

Melayan perasan kerana ujian yang sedang melanda hanya menambah beban yang ada dijiwa. Semakin dilayan, semakin hebat kesannya. Semakin derita rasa dijiwa. Rasa sedih akan menjalar disetiap pelusuk jiwanya sehingga dia merasakan dialah yang paling derita dan orang-orang disekelilingnya pasti tidak memahaminya. akhirnya menjadilah dia orang yang berputus asa kerana ketidakmampuan menanggung derita dijiwanya.

Ya Allah, Apa yang diuji oleh-Mu adalah apa yang termampu ditanggung oleh hamba-hamba-Mu.

Sedarlah wahai manusia, Allah tidak akan membebani hamba-hambaNya melainkan apa yang termampu dihadapi oleh mereka. Sebagaimana firmannya yang bermaksud :

Allah tidak memberati ( menguji ) seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya…. (al-Baqarah 286)

Malah Rasulullah SAW sendiri turut menyebut di dalam hadisnya yang bermaksud :

Satu ketika Nabi saw ditanya “Siapakah orang yang paling berat ujiannya?”. Maka Baginda menjawab:

“Para Nabi, kemudian orang yang seperti mereka sesudahnya, dan orang semacam mereka berikutnya. Seseorang itu akan diuji sesuai dengan kadar agamanya. Apabila orang itu kuat agamanya maka semakin keras ujiannya. Kalau agamanya lemah maka dia akan diuji sesuai dengan kadar agamanya. Maka musibah dan ujian itu sentiasa menimpa seorang hamba hingga dia ditinggalkan berjalan di atas muka bumi dalam keadaan bersih dari dosa.”

(Riwayat Imam Tirmizi)

Sesungguhnya Allah tidak akan berlaku zalim kepada hamba-Nya. Setiap yang diuji itu adalah sesuai dengan tahap kemampuan hamba-Nya. Cuma sebagai hamba, hendaklah berusaha untuk mengatasinya. Sekiranya seseorang itu tidak berusaha untuk mengahadapinya, sudah pasti mereka tidak mampu berhadapan dengan ujian yang sedang menimpanya. Sudah pasti jiwanya akan semakin lemah dan akhirnya putus asa semakin mendekatinya. Inilah yang paling ditakuti bakal menimpa seseorang manusia itu. Ya, putus asa!

Berusahalah dan yakinlah Allah akan membantumu.

Wahai manusia, yakinlah dengan sepenuhnya bahawa Allah akan membantumu. Berusahalah dan bertawakallah kepadaNya dengan sepenuh jiwa. Pasti pertolongan Allah itu akan datang kepadamu. Tiada pergantungan yang sehebat-hebatnya melainkan meletakkan sepenuh kebergantungan itu kepada Allah semata-mata. Percayalah, makhluk tiada upaya walau sebesar zarah sekalipun untuk membantumu, melainkan Allah jualah yang berkuasa menyelesaikan masalah yang sedang dibebani olehmu itu.

Setiap yang diuji itu semuanya baik-baik belaka.

“Sungguh mengkagumkan urusan seorang mukmin. Sesungguhnya semua urusannya adalah baik. Dan hal itu tidak akan diperoleh kecuali oleh seorang mukmin. Apabila dia mendapatkan kesenangan, maka dia bersyukur. Maka hal itu merupakan kebaikan baginya. Dan apabila dia ditimpa kesusahan maka dia bersabar. Maka itu juga merupakan kebaikan baginya. (Imam Muslim)

Apabila seseorang itu telah mencapai tahap kebergantungan dan keyakinan yang sebenar-benarnya kepada Allah, maka segala ujian yang menimpanya itu akan diterima dengan redha dan kesabaran. Sekiranya datang kesedihan dalam hatinya maka bersegeralah dia beristigfar memohon keampunan kepadaNya dan akhirnya hatinya kembali tenang menerima ujian yang sedang menimpanya. Pada mereka, setiap ujian itu semuanya baik-baik belaka.

Khabar gembira apabila diuji

RAsulullah SAW bersabda yang bermaksud :

“Tidaklah ada suatu musibah yang menimpa seorang muslim melainkan Allah akan menghapuskan dosa dengannya walaupun duri yang menusuk badannya.” (Imam al-Bukhari dan Muslim)

Allah berfirman yang bermaksud :

“Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.” (al-Insyirah : 6)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
{ 14 comments… add one }
 • emprutd February 26, 2012, 10:07 pm

  AllohhuAkbar..!!!!!!!!

 • emprutd February 26, 2012, 10:08 pm

  AllohhuAkbar…..!!!!

 • niza February 29, 2012, 11:40 am

  tq…sy share!

 • wans March 15, 2012, 12:17 pm

  Terima kasih atas perkongsian.

  Bersabarlah jika diuji dan ambil iktibar. setiap ujian atau perkara yg dilakukan Allah ke atas kita pasti ada hikmahnya. semasa kita ditimpa ujian, kita mungkin tak perasan, terlalu kecewa atau sedih. Lantas Allah akan menguji lagi dan lagi. Hingga kita berasa sedikit kuat. Maka akhirnya kita akan akur akan hikmah tersebut.

  jangan doakan agar diri tidak ditimpa ujian, tetapi biarlah ujian yg tertimpa akan menjadikan diri kita semakin hampir dgn Allah, luaskan skop latar kita supaya kita lebih kuat berbanding ujian, kerana mmg Allah jadikan ujian dgn pelbagai sebab, paling utama utk menjadikan kita lebih sabar. Dan harga sabar itu ialah s y u r g a!!

  Ingat bahawa Allah itu sentiasa Maha Pengasih!

 • rohaiza March 21, 2012, 9:11 pm

  Tq untuk info ini. minta share.

 • roslinda idris April 19, 2012, 3:18 pm

  InsyaAllah!

 • roslinda idris April 19, 2012, 3:20 pm

  Mohon share! Tkasih

 • abe dee June 27, 2012, 12:39 pm

  terima kasih diatas perkongsian ilmu….mohon share

 • iskandar.golfgree July 4, 2012, 11:32 pm

  kesabaran ku keimanan ku keikhlasan ku adalah hidup dan mati…….

 • Mohd Iqman September 29, 2012, 2:53 am

  Assalamualaikum, izinkan saya mengambil sedikit potongan ayat untuk diletakkan di laman web saya. terima kasih. 🙂

 • Aidilla Farahin December 9, 2013, 7:51 pm

  mohon share ye..terima kasih 🙂

 • Bang Uddin December 17, 2013, 9:06 pm

  surah / surat : Al-‘Ankabuut Ayat : 2
  ahasiba alnnaasu an yutrakuu an yaquuluu aamannaa wahum laa yuftanuuna

  2. Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan : “Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi?

Leave a Comment

CommentLuv badge

Next post:

Previous post: