≡ Menu

13 Perkara Yang Perlu Wanita Islam Jaga

Print Friendly

1. Bulu kening

Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening – Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki (tumit kaki) semacam hantu loceng

Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31. Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3. Wangian

Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal kata orang sekarang hidong belang – Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4. Dada

Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka – Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5. Gigi

Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

6. Muka dan leher

Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan Tangan

Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecu ali pergelangan tangan dan wajah saja – Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.

8. Tangan

Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya – Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

9. Mata

Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram – Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

10. Mulut (suara)

Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik – Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.

Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi – Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.

11. Kemaluan

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya – Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.

Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah – Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.

12. Pakaian

Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti – Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.

Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.
Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim. Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut

Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

 

Sumber: http://www.cahayaislam.net/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
{ 22 comments… add one }
 • Noor Aida Sapian June 22, 2012, 9:47 am

  Untuk wanita seluruh dunia!!!!

 • jan June 22, 2012, 9:17 pm

  alhamdulillah ….saya tidak melakukan perkara di atas

 • Ian_lesmana83@yahoo.com June 23, 2012, 10:20 am

  Subhanallah.

 • Nur maulida June 25, 2012, 8:50 pm

  Masya allah takut :'(

 • princezz Nur June 25, 2012, 8:55 pm

  sungguh aku insan yg lemah..smOga aku trlindung dripada prkara2 yg bIsa mndatang kan kemurkaan Allah swt…..

 • aan June 25, 2012, 9:09 pm

  ya ALLAH jodohknlh aq dgn wanita yg soleha..AMIN.temanku d dunie dan akhirt

 • taniaputri June 25, 2012, 9:11 pm

  subahanallah…

 • NOR AZAMUDIN BIN ROSHLY June 25, 2012, 11:00 pm

  tazkirah

 • ABDUL SYUKOR BIN MASRI June 25, 2012, 11:32 pm

  SUBHANALLAH WALHAMDULILLAH

 • nina novianti June 29, 2012, 8:38 pm

  saya sadar msh ada bbrapa perkara yg msh blm bisa saya jalani..

 • Nur Idayati July 1, 2012, 6:50 am

  Ya alloh bisakah aku menjalankan semua itu,,, berikan aku iman yang kuat ya Alloh,,,

 • yatiee July 2, 2012, 4:14 pm

  Marilah kita sama-sama menuju ke jalan Allah … jalan yang diredhai ..

 • Wmafendi July 3, 2012, 7:58 am

  Mohon utk dikongsi di blog saya. Tq

 • intan July 9, 2012, 6:02 pm

  Maaf saya mau tanya apakah seorang wanita yg tdk menutup auratnya dn bertaubat mau menutup auratnya akan dimaafkan?Mksh

  • jf fatimah July 24, 2012, 11:47 am

   Saudari Intan, Allah swt itu Maha Pengampun lagi Maha Penyayang, selagi nyawa belum sampai di halkum, selagi itulah pintu pengampunan Allah terbuka seluas2nya untuk kita.. walau sebesar mana pun dosa yang kita buat, walau sejauh mana pun kita sesat, jangan sekali2 putus harapan pada rahmat Allah swt. Apa yang penting, kita sebagai hambaNya mestilah sentiasa bertaubat, kerana manusia memang takkan pernah terlepas dari melakukan kesilapan. Bersangka baiklah dengan Allah, kerana satu langkah kita mendekati Dia, sepuluh langkah Dia dekat dengan kita. Ikhlaslah dalam bertaubat, redhalah dengan ujianNya, InsyaAllah, Dia akan beri kita petunjuk dan bimbing kita ke jalan lurusNya, insyaAllah,.

 • nabila July 24, 2012, 11:41 am

  ape pula hukum perempuan buat re bonding or curl….tp dy still pkai tudung…

 • azmatun binti ayub July 24, 2012, 12:14 pm

  alhamdulillah…mudah-mudahan terhindar dr berbuat perkara di atas

 • nisa August 8, 2012, 4:47 pm

  ya allah engkau ampun la dosa2 hambamu…
  Kerana aku takut azab mu yg dasyat kelak nauzubilah min zali…subanallah….
  Kerana engkau yg maha pengampun….maha pengasih dan penyayang..

 • zurina September 11, 2012, 9:04 am

  alhamdulilah……. mudah2an kaum wanita terbuka hidayah dan terhindar dari perkara2 berkenaan…..
  tp macam mana sekiranya suara seorang wanita tu semula jadi lembut dan percakapannya pun lembut sahaja……ada sesiapa ble bg pandangan…..:)

 • mila September 11, 2012, 1:36 pm

  astgahfirullah

Leave a Comment

CommentLuv badge

Next post:

Previous post: